Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması

Hani ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Sergen Köyü’nde bulunan mantar şeklindeki kayalar görenleri hayrete düşürüyor. Asırlardır var olduğuna inanılan mantar kayalar, yoldan geçenlerin de dikkatini çekiyor.

DİYARBAKIR’DA KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN DOĞAL GÜZELLİK
Hani’ye bağlı Sergen Köyü sınırları içerisinde bulunan ve mantar şeklinde olduğu için mantar kayalar olarak adlandırılan kayalar, görenleri şaşkına çeviriyor. Bir benzeri de Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde bulunan mantar kayaların, kentte başka benzeri bulunmuyor. Köy sakinlerinden edindiğimiz bilgiye göre, asırlardır var olduğuna inanılan bu doğa harikası kayalar, yolu köyden geçen birçok kişinin dikkatini çekiyor. Mantar kayaları duyan, bilen birçok kişi kayaları görmeye geliyor.

MANTAR KAYA NEDİR? EN ÇOK NERELERDE VAR?
Mantar kaya sert bir kayanın alt kısımlarının rüzgâr erozyonu tarafından aşındırılıp oyulması ve üst kısmında oval, mantara benzeyen bir şekil almasıyla oluşan yer şeklidir. Bu şeklin oluşmasında rüzgârın aşındırma gücünün yere yakın yerlerde daha fazla olması ve kayacın özellikleri oldukça önemlidir. Dünya üzerinde mantar kayalar, Mısır, İsrail, İspanya, ABD mantar kayaları örnek verilebilir. Türkiye'deki en iyi örnekleri ise Kapadokya'da bulunur. Diyarbakır'da ise Kocaköy’de bulunan asırlık mantar şeklindeki bir kaya bulunmaktadır.

Muhabir: Remziye ÇELİK