Diyarbakır Batman Mardin Urfa bugün böyle! Geliyor gelmekte olan Diyarbakır Batman Mardin Urfa bugün böyle! Geliyor gelmekte olan

Diyarbakır’da yaşanan konut fiyatlarındaki artışın yanı sıra kira fiyatları da ciddi bir yükseliş yaşamış, ev sahibi ve kiracı uyuşmazlığı da sık sık gündeme gelmişti. Peki bu durum ne zamana kadar devam edecek? Ev sahibi ve kiracı uyuşmazlığını giderecek yeni bir gelişme var mı?

Diyarbakır’da ev sahipleri ve kiracıları da ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Bu gelişmeye göre Diyarbakır’da ev sahipleri için iyi bir durum olarak yansıtılan bu durum İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi 2023/845 esas sayılı dosyasında yer aldı. Bundle.app’nin haberine göre kira ilişkileri konusunda önemli bir emsal karara imza atılırken, alınan karar ev sahiplerine beş yıl beklemeden ‘’uyarlama davası’’ yoluyla kira bedellerini değiştirme şansı da veriyor. Peki alınan bu karar kiracıları mağdur edecek mi? Yoksa bu kararla birlikte iki tarafında haklarını korumaya yönelik bir adım mı atılmış olacak?

EV SAHİPLERİ İÇİN RİSK VAR MI?
Kira uyarlama davası kiralanan konutun niteliği, kullanım alanı, konumu, bölgedeki kirayı etkileyecek imar, ticaret, vergi, amortisman, doğal afet, kur değişiklikleri ve ekonomik kriz gibi sebeplerin değerlendirildiği ve buna göre yeniden uyarlanacağı bir dava türü olarak karşımıza çıkacak. Alınan bu karar ev sahipleri için güzel bir gelişme olarak kaydedilirken bünyesinde taşımış olduğu birtakım risklerde mevcut durumda. İleriki süreçlerde Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemesinin bu kararına ters düşerse, bu durum da ev sahipleri için hukuki bir belirsizlik oluşturacak. Çünkü Yargıtay’ın bu konuda vermiş olduğu kararların bir kısmı Bölge Adliye Mahkemesi kararları ile çelişki yaşıyor. Bunların yanı sıra kira uyarlama davası olarak isimlendirilmiş olan bu dava türünde davacının kaybetmesi halinde, dava masrafları, bilirkişi ücretleri ve karşı tarafın avukat ücretleri gibi giderlerin de cebinden çıkmasına sebep olabilir. Ev sahiplerinin bu riski de göze alması gerekmektedir.

PEKİ KİRACILAR MAĞDURİYET YAŞAYACAK MI?
Diyarbakır’da konut fiyatlarındaki fahiş artışların ardından kiracılar için de risk teşkil eden durumlar mevcut. Örneğin kira bedeli aylık 10 bin lira olan bir kiracı, 20 bin liraya yükselen kira fiyatına yönelik açacağı bir davayı kaybetmesi halinde aradaki farkı da kendi cebinden karşılamak durumunda kalabilir. Sonuca baktığımız zaman bu yargı kararı ev sahipleri ve kiracılar için hem risk taşıyor hem de yeni stratejiler ortaya koyuyor.

Editör: Mücadele Gazetesi