Diyarbakır’da fırın işçileri 26 Ağustos tarihinde, yetkili makamlara sundukları taleplerin karşılık bulmaması sebebiyle, Amed Fırın İşçileri Komisyonu Gıda Sanayi İşçileri Sendikası öncülüğünde iş bırakacaklarını açıkladı. Ağır koşullar altında çalıştıklarını ve her türlü zorlukta görev yaparak halkın ekmek ihtiyaçlarını karşıladıklarını açıklayan fırın işçileri, seslerinin duyulmasını ve yetkili makamların harekete geçmelerini talep etti.

Diyarbakır'da fırıncıların sıcaklarla imtihanı

Fırın işçileri hazırladıkları bildiriyle seslerinin duyulmasını ve yetkililerin harekete geçmesini talep ederken, yaptıkları duyuru da ağır koşullar altında çalıştıklarını paylaştılar. 

“TATİLİMİZ YOK”
İşte, bildiride dikkat çeken başlıklar şöyle: “İnsanca çalışmak ve insanca yaşamak için sende aramıza katıl! Bizler ağır çalışma koşullarına sahip fırın işçileriyiz. Salgın olur bizler çalışmaya devam ederiz, bayram olur, seyran olur bizler yine çalışırız. Yaz aylarında Diyarbakır'ın yüksek hava sıcaklığı yetmezmiş gibi, fırının başında yüzlerce derece sıcaklığa maruz kalan yine bizleriz. Tatilimiz yok. Yasalara aykırı bir şekilde günde 13 saat, 14 saate kadar çalıştırılıyoruz. Yine cezası olmasına rağmen denetim yapılmadığı için birçok arkadaşımız kayıt dışı yani sigortasız çalıştırılıyor. Aldığımız para artık açlık sınırının altında kaldı. Kira ve faturaları yatırınca elde avuçta para kalmaz oldu...”

Diyarbakır’da bir araç tarandı! İçinde çocuklarda vardı Diyarbakır’da bir araç tarandı! İçinde çocuklarda vardı

Siirt’te 250 derecede fırıncıların zorlu mesaisi.

“BU COĞRAFYANIN BİRÇOK YERİNDE FIRIN İŞÇİLERİ BİRLİK OLUP HAKLARINI ALDILAR”
Bu koşulları yaşayan yalnızca bizler değiliz. 1900'lü yıllardan bu yana çalışma şartlarının düzeltilmesi ve aldıkları ücretlerin arttırılması için bu coğrafyanın birçok yerinde fırın işçileri birlik olup haklarını aldılar. Yakın tarihte de bunun örnekleri var. Hakkari'de 2013 yılında 20 ayrı fırında çalışan işçiler ücretlerinin arttırılması, çalışma saatlerinin düşürülmesi, sigortasız çalışmaya son verilmesi ve izin hakkı için birlik olup şehi merkezinde yaptıkları oturma eylemi sonrasında ‘Haftada 45 saat çalışma, ayda 2 gün izin, en düşük ücretin asgari ücrette sabitlenmesi, sigorta ve yıllık yüzde 15 zam’ taleplerini kazanmıştı. Hakkarili işçilerin bu kazanımı çevre şehirlerdeki birçok fırına da yansımıştı.”

“DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI”
Hakkarili işçilerin kazanımlarından 10 yıl sonra 2023'ün ocak ayında Diyarbakır ve Bingöl'de bir araya gelen fırın işçileri de yaptıkları güçlü hak arama eylemleri neticesinde DİSK Gıda iş Sendikası ile birlikte Diyarbakır Fırıncılar Odası ile protokol imzalayarak taleplerini resmiyete dökmüştü. Birçok fırında çalışma saatleri düşürülmüş, işçilerin aldığı ücretler arttırılmış ve sigortası olmayan işçiler sigortalı yapılmıştı. Ancak sonrasında yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle protokolün uygulanması noktasında sorunlar yaşanmıştı. Bugün gelinen noktada taleplerimiz güncelliğini koruyor. Bugün ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşulları da düşündüğümüzde dayanacak gücümüz kalmadı. Artık yeter, İnsan gibi çalışmak, insan gibi yaşamak istiyoruz.

FIRIN İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ
“Daha önce imzalanan protokolün bugünkü koşullara göre güncellenerek uygulanması için Taleplerimiz; Çalışma saatlerimiz haftada 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlensin. Haftanın bir günü tatil günü olarak belirlensin. Bayramlarda tatil hakkımız sağlansın. Her ay 2 gün izin hakkımız olacak şekilde düzenleme yapılsın. Yasadışı bir biçimde sigortasız işçi çalıştıran fırınlar denetlensin. Sigortasız çalışan tüm arkadaşlarımızın sigorta girişleri yapılsın.”

Muhabir: Devrim AKTÜRK