Zengin ve verimli topraklara sahip Diyarbakır mutfağında bölgede yetişen buğdaylardan elde edilen 4 ekmek çeşidi bulunmaktadır. Diyarbakır’da evlerde, fırınlarda, işletmelerde gördüğümüz bu 4 ekmek çeşidi, 26 farklı ürün arasında tescil edilerek coğrafi işaret edilmeyi bekliyor.

Diyarbakır’da Kurban Bayramı mesaisi başladı! Kurbanlık fiyatları ne kadar? Diyarbakır’da Kurban Bayramı mesaisi başladı! Kurbanlık fiyatları ne kadar?

“AÇIK EKMEK’ DEĞİL”, "ÇAKIL EKMEK”

Bu ekmek çeşitlerinden biri olan ve “Çakıl Ekmeği” olarak bilinen ekmeğin halk arasında bilinen ismi Açık Ekmektir. Diyarbakır’ın mutfağından çıkan yöresel lezzetler arasında kendine önemli bir yer bulan ve açık ekmek olarak bilinen 400 gramajlı Çakıl Ekmeği, yöre halkı tarafından tercih edilip, sevilmektedir. Halk dilinde Açık Ekmek olarak yanlış telaffuz edilen bu ekmeğin ismi aslında, Diyarbakır Çakıl Ekmeğidir.

İSMİNİ GÖRÜNTÜSÜNDEN ALIYOR

Çok az sayıda kişinin asıl adını bildiği Diyarbakır açık ekmeğin gerçek ismi Çakıl Ekmeğidir. Tescil edilmeyi bekleyen bu ekmek çeşidi, Diyarbakır’da özellikle kalabalık ailelerin tercih ettiği ve en çok sevilen ekmeklerden biridir. Diyarbakır’da ailelerin kalabalık olmasıyla evlerde sofralarda en çok tercih edilen açık ekmek olarak bilinen ekmeğin biçimi, şekli, kalınlığı, yumuşaklığı ve kullanılış biçimi ile asıl isminin Çakıl Ekmeği olduğu doğrulanmaktadır.

DİYARBAKIR’DA EKMEK FİYATI

Diyarbakır’da fırınlarda en çok satılan 400 gramajlı çakıl ekmeği 12 liradan satılıyor.

TÜKETİMİ KOLAY

Çakıl Ekmeği, Diyarbakır mutfak kültürünün önemli ürünlerinden birisidir. Şekillerin amacı hem yumuşaklık hem de oluşan yumruların tüketim sırasında arasına katık (peynir, helva, salça vs) konulması ve katığın dökülmemesini sağlamaktır.

Hazırlanışı:

Diyarbakır Çakıl Ekmeği hamur teknesinde hazırlanan hamur 400 gramlık yumru şeklinde hamur teknelerinde ustanın önüne gelir. Usta hamuru uygun büyüklükte açarak tırnaklama işlemini yapacak ustaya gönderir. Tırnaklama yapacak kişi hamurun kalınlık ve genişliğinin standardını koruyacak şekilde homojen dağılımlı çakıl desenlerini oluşturacak tırnaklama işlemini yapar ve fırınlama için kürek ustasına gönderir. Kürek ustası hazırlanan hamuru küreğe yerleştirerek boy ve en oranını kontrol ederek üzerine kara çörek otu veya susam serpiştirerek fırına sürer. Fırına sürülen ekmeğin yaklaşık pişme süresi 8-10 dakika arasıdır.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik