Konut fiyatlarında düşüşü sağlamak için ve kiralık konut arzının artırılması için sosyal konut uygulaması için düğmeye basıldı. Merkez Bankası, hisseli kiracılık, kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi gibi öneriler ile gündeme geldi. Karar’da yer alan habere göre, konut piyasası hakkında alınan kararlar dikkatle takip edilirken kiracı ve ev sahiplerini de ilgilendiren gelişmeler yaşandı.

Jandarmadan Diyarbakır’da öğrencilere sunum Jandarmadan Diyarbakır’da öğrencilere sunum

DİYARBAKIR’I DA İLGİLENDİREN KARAR MERKEZ BANKASI’NDAN GELDİ

Konut fiyatları rekor seviyelere yükselirken 2023 yılında bir nebze de olsa gerilemeye başlamıştı. Özellikle depremlerin ardından konut piyasasının önemi de ciddi bir artış yaşarken konut fiyatlarındaki bu artış kira fiyatlarına da yansıdı.

KİRALARDA YENİ DÖNEM

Konut sahibi olmak neredeyse çok güç bir durum olurken kiracıları da ilgilendiren bir karar geldi. Kiralık konutların merkezi bir platformdan takip edilmesi gerektiği aktarılırken belirli standartların da oluşturulması ve mecburi hale getirilmesinin de altı çizildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı 2023 / 2025 yıllarına ilişkin Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı doğrultusunda kira sözleşmesinin e-devlet kapısı üzerinden düzenlenmesi kararını aldı. Kiralık konut arzının planlı bir şekilde artırılması ile beraber regülasyonların negatif etkilerinin azaltılabileceğinin altı çizildi. Mevcut çalışmalar göz önüne alındığında aşırı regülasyonu kiralık konut piyasasının daraltabileceği ve az regülasyonun ise kiracı güvensizliğini artırabileceği söylendi.

Editör: Mücadele Gazetesi