Diyarbakır’da doğal otlarla beslenen hayvanların etlerinden yapılan yemekler oldukça meşhurdur. Diyarbakır yöresine ait Kaburga dolması da bu önemli yemeklerden biridir. Yapılışı emek ve zaman isteyen kaburga dolması, Diyarbakır’da sofralarda sevilen geleneksel yemeklerden biridir.

Urfa zirvede, Diyarbakır Batman Muş beşinci sırada! Urfa zirvede, Diyarbakır Batman Muş beşinci sırada!

Kaburga Dolma Yemek

DİYARBAKIR’DA KELEK ÖZEL GÜNLERDE YAPILIRDI
Diyarbakır’da “kelek” adıyla bilinen kaburga dolması Lice halkı tarafından “kalek” olarak adlandırılır. Yemek küçükbaş hayvanın kaburgasından yapıldığı için Türkçede “yan” anlamına gelen “kelek” sözcüğünden türemiştir. Liceli yemek ustalarının aktardığı bilgiye göre; en lezzetli kaburga dolması keçi ya da çebiç etinden yapılır ve eskiden bu yemek Liceli ev kadınları tarafından önemli konuklar için yapılırken, özel gün ve kutlamalarda ise hane halkı için yapılırmış.

İşte Diyarbakır Usulü Kaburga Dolması Yemeğinin Tarifi:

Malzemeler
3 kg kaburgalık et
3 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı kuru reyhan
1 demet maydanoz
Yağ

Yapılışı
Kaburgalık et yıkanıp süzüldükten sonra hem iç hem dış tarafı tuzlanır. Etin içi kontrol edilir, çok incelmiş kısım varsa dikilir. Tencereye alınan yağ kızdırıldıktan sonra salça kavrulur ve üzerine 1 litre sıcak su ilave edilir. 1 dakika kaynadıktan sonra yıkanan pirinçler ve 2.5 tatlı kaşığı tuz eklenerek suyunu çekmesi beklenir. Pirinç suyunu tam çekmeden üzerine maydanoz, karabiber ve kuru reyhan ilave edilir. Pişen pilavın tümü kaburganın içine tahta kaşık yardımıyla doldurulur, dış kısmına salça sürülür ve ayrı bir tencerede yağ kızdırılarak kaburganın önce göbek kısmı sonra alt kısmı kızartılır. Son olarak 2 litre su ilave edilir ve kapağı kapalı şekilde kendi buharında pişirilir.

Muhabir: Remziye ÇELİK