İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla, standart dışı plaka kullanımına yönelik denetimlerde köklü bir değişikliğe gidildi.

Yeni düzenlemeye göre, plaka basımına yetkili kuruluş olan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından mühürlenmiş plakalar, kanuni standartların dışında olsa bile cezai işleme konu edilmeyecek.

Bu esneklik sayesinde, mühürlü plakası olan vatandaşların üzerindeki mağduriyet baskısının azaltılması hedefleniyor.

DENETİMLER NİSAN AYINA KADAR REHBERLİK ODAKLI OLACAK

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, plaka denetimleri 1 Nisan 2026 tarihine kadar ceza odaklı değil, rehberlik ve bilgilendirme odaklı sürdürülecek.

Bu süreçte sürücülere eksikliklerini tamamlamaları için süre tanınırken, 27 Şubat tarihinden bu yana kesilmiş olan trafik cezalarının da Bakan Çiftçi’nin talimatıyla iptal edileceği öğrenildi.

Düzenleme ile tescilli ve mühürlü plakaların kullanımı teşvik edilirken, vatandaşa hatalı basımdan kaynaklanan teknik aksaklıklar nedeniyle ceza yazılmasının önüne geçilmesi planlanıyor.

SAHTE PLAKA KULLANANLARA AĞIR YAPTIRIMLAR YOLDA

Yeni uygulama mühürlü plakalar için büyük bir kolaylık sağlasa da, yasal sınırların dışına çıkanlara yönelik taviz verilmeyecek. Vatandaşın TŞOF’tan aldığı mühürlü plakaya sonradan ekleme yapması veya üzerinde değişiklik yapması durumunda 4 bin TL idari para cezası ve ilgili müeyyideler uygulanmaya devam edecek.

Ancak en ağır yaptırım, sahte plaka kullananlar için geçerli olacak. Yetkisiz yerlerde basılan gayriresmi plakaları kullanan sürücülere 140 bin TL gibi rekor bir idari para cezası kesilecek.

DEDAŞ’tan Diyarbakır Ulu Cami’ye yeni aydınlatma!
DEDAŞ’tan Diyarbakır Ulu Cami’ye yeni aydınlatma!
İçeriği Görüntüle

Yetkililer, bu sıkı denetimin uyuşturucu ticareti, göçmen kaçakçılığı ve terörle mücadele gibi hayati önem taşıyan güvenlik meselelerinde kamu düzenini korumak amacıyla kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.

Kaynak: İHA