Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bulunan Lala Kasım Bey ve Cafer Bey kümbetlerin restorasyon çalışmaları tepkilere neden oldu.

Diyaerbakır Eğil Tarihi Kubbetler (1)

Kasım Bey Kümbetleri

16’ıncı yüzyılda yapılan Eğil ilçesi Kalkan Mahallesinde bulunan tescilli kültür varlıkları Lala Kasım Bey ve Cafer Bey kümbetlerinin restorasyonunu gerçekleştirmek üzere Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce onaylanmış restorasyon projeleri doğrultusunda, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Eğil Belediyesi arasında yapılan protokol çerçevesinde ihalesi yapılıp, sözleşme imzalanarak restorasyona yapılmıştı.

Diyaerbakır Eğil Tarihi Kubbetler (3)

Diyarbakır’da Kurban Bayramı mesaisi başladı! Kurbanlık fiyatları ne kadar? Diyarbakır’da Kurban Bayramı mesaisi başladı! Kurbanlık fiyatları ne kadar?
Kasım Bey Kümbetleri / Restorasyon öncesi

KASIM BEY KÜMBETLERİ
Kalkan Köyü’nün güneydoğusundaki tepede bulunan ve Kasım Bey’e ait olduğu tahmin edilen kümbet, altıgen plan şemasında, kesme bazalt taşlarla inşa edilmiştir. Cafer Bey Kümbeti ise Kasım Bey Kümbeti’nin hemen yanında yer alan ve Cafer Bey’e ait olduğu tahmin edilen kümbet, sekizgen planlı, kesme bazalt taşlarla inşa edilmiştir.

Diyaerbakır Eğil Tarihi Kubbetler (11)

Kasım Bey Kümbetleri / Restorasyon sonrası



EĞİL BELEDİYESİ RESTORE ETTİ
2022 tarihinde ise Eğil Belediyesi resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, "Belediyemiz bütçesiyle yapılan Kasım Bey ve Cafer Bey Kümbetleri Restorasyon çalışmaları ile yıkılmaya yüz tutmuş bu tarihi eser gelecek nesillere aktarıldı." ifadesi kullanılmıştı.

ASLINA UYGUN DEĞİL
Tarihi 600 yıla dayanan bu eşsiz kültür varlıklarının önceki hali ile restorasyon çalışmalarından sonraki halini gören vatandaşlar çalışmanın aslına uygun yapılmadığı savunarak tepki gösterdi.

Haber: Fatih SURUÇ

Editör: Fatih Suruç