Merkez Sur ilçesinde yer alan Melek Ahmed Paşa Caddesi üzerinde bulunan ve 433 yıllık bir geçmişi olan tarihi Melek Ahmed Paşa Camii'ndeki restorasyon çalışmaları sürüyor.

AYLARDIR İBADETE KAPALI 
Aylardır ibadete kapalı olan tarihi caminin plan ve mimarisinde Mimar Sinan'ın etkisi görülüyor. Dönemin Diyarbekir Valisi Melek Ahmed Paşa tarafından 1587 yılında temeli atılan ve 1591 yılında tamamlanan tarihi ibadethanenin altında depo ve dükkânlar bulunuyorken, üst kısmında ise cami yer alıyor.

TURİSTLERİN EN ÇOK ZİYARET ETTİĞİ CAMİLERDEN
33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'da yer alan ve yıllara meydan okuyan onlarca tarihi cami arasında bulunan Melek Ahmed Paşa Cami, özellikle de turistlerin en çok ziyaret ettiği ibadethanelerin başında geliyor.

MELEK AHMED PAŞA CAMİ’NİN TARİHİ
Melek Ahmed Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihi bir camidir. Cami, 1587-1591 tarihleri arasında Osmanlılar döneminde Diyarbekir Valisi Melek Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. 

İki renkli taş malzeme ile inşa edilen iki katlı binanın güney ve kuzey cepheleri siyah-beyaz taş sıralarından, sağır yan duvarları siyah moloz taşlardan örülmüştür. Zemin katında tonoz örtülü dört adet mekân yer almaktadır. Caminin altında depo ve dükkânlar varken üst kısmında cami yer almaktadır. Yapının batı kanadının altında, sokağa geçiş veren bir abbara bulunmaktadır. 

Diyarbakır’da dev fuar! Turizm ve lezzet bir arada olacak Diyarbakır’da dev fuar! Turizm ve lezzet bir arada olacak

İnce motiflerle oyulmuş bazalt bir kapıdan girilen, geniş bir avlusu olan caminin minaresi, süslü bir kaide üzerine inşa edilmiştir. Cami avlusunda; haziresi ve enine dikdörtgen planlı abdest alma yeri bulunmaktadır. Çinilerle kaplı bir mihrabı mevcuttur.

Muhabir: Devrim AKTÜRK