Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), eylül ayı politika faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 25’ten yüzde 30'a çıkarmasının ardından bankaların hem mevduat hesapları hem de kredi kartı faizleri de arttı.

Kamu ve özel bankaların kredi kartı faiz oranlarında yapılan değişiklik 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girmesi beklenirken Diyarbakır’da bazı kamu ve özel bankalar, para çekme limiti (miktarı) işlemleri için yeni bir karar aldı.

“5 bin TL (beş bin TL) ve altındaki para çekme işlemleri şube içerisinden yapılmamaktadır. ATM’lerimizden yapabilirsiniz” uyarı yazısını bankaların içine ve camlarına asan bazı bankaların bu yeni kararı, bu uygulaması, müşterilerini hem derinden üzdü hem de özellikle de yaşlıların büyük tepkisine yol açtı.

Karara tepki gösteren kimi banka müşterisi, ATM’lerin önünde bazen uzun kuyruklar oluştuğundan ötürü para çekme işlemlerini gişelerde yapmak istediğini belirtirken kimi müşteri de ‘hesap kartının kaybedilmesi, şifresinin unutulması ya da acil para ihtiyacı durumunda şubedeki gişelerde para çekme işlemleri yapılmayacak mı? diyerek söz konusu bankaların bu yeni uygulamasını doğru bulmadı.

Bazı kamu ve özel bankaların söz konusu bu uygulamasıyla özellikle de yaşlı ve engelli vatandaşların büyük mağduriyet ve sıkıntı yaşayacağını iddia eden müşteriler, bankaların bu yanlış uygulamadan, bu yanlış karardan bir an önce dönmesi çağrısında bulundu.

Öte yandan vatandaşların büyük tepki gösterdiği söz konusu uygulamanın kentteki bazı bankalarda uygulanmadığı ve bu bankalarda limit alt ve üst sınırı olmaksızın müşterilerin istediği miktarda para çekme işlemlerini şube içerisinde rahatlıkla yapabileceği öğrenildi.

Alınan kararla kamu ve özel bankaların müşterileri, 5 bin ve 5 bin altında para çekme işlemlerini artık bankaların şube içerisindeki gişelerde yapamayacak ve söz konusu para miktarını ancak ATM’lerde çekebilecek. 

Haber: Orhan YALÇIN

Editör: Orhan Yalçın