Diyarbakır dahil 6 ilde hizmet Dicle Elektrik (DEDAŞ), tarımsal sulama döneminin başlamasına sayılı günler kala elektrik gücüne dayalı tarımsal sulama yapacak olan abonelerini bir kez daha uyardı. Geçmiş dönemlere ait borcunu ödemeyen abonelerine, 2024 yılında kesinlikle elektrik enerjisi verilmeyeceğini hatırlattı. Bölge genelinde toplam elektriğin 3’te birini kullanan tarımsal sulama abonelerinin 27 milyar TL’ye yaklaşan borçlarını ödemediklerine dikkat çeken dağıtım şirketi, yapılacak kesme işlemlerinden borcunu ödeyen abonelerin etkilememesi için tedbirler alırken, borcunu ödeyen çiftçilere dağıtılmak üzere ilk aşamada bin adet jeneratör tedarik ettiğini de duyurdu.

Tarım Sulama Arazi

Diyarbakır’ın ilçesinde dolu dolu yağdı birçok araziyi vurdu Diyarbakır’ın ilçesinde dolu dolu yağdı birçok araziyi vurdu

Öte yandan şirketten yapılan açıklamada, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Siirt’teki tarımsal sulama abonelerinin elektrik borcunun ise 2 milyar lirayı bulduğu açıklandı. 

ŞANLIURFA VE MARDİN’DEKİ 18 BİN ÇİFTÇİYE ELEKTRİK VERİLMEYECEK
Bölgedeki tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borçlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik yetkilileri açıklamada şunlara değindi: “Özelleşmenin gerçekleştiği 2013 yılından bu yana devam eden tarımsal sulama alanındaki tahsilat sorunu her geçen gün artarak büyüyor. Başta Şanlıurfa ve Mardinli çiftçilerimizden kaynaklı olmak üzere ödeme yapmayan tüm çiftçilerimizin elektrik borçları toplamda 27 miyar liraya ulaştı. Bu rakamın 25 milyar lirası bu iki ilimizdeki tarımsal sulama abonelerimizin ödemediği borçlarından kaynaklanıyor. Şanlıurfa’daki 13.000 abonenin 15.5 milyar lira, Mardin’deki 5.000 abonenin ise 9.5 milyar lira tarımsal sulama kaynaklı borcu bulunuyor. Bölge illerinden Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Siirt’teki tarımsal sulama abonelerinin elektrik borcu ise 2 milyar lira ya yaklaşmış durumda.” dedi.
 

GÜNEYDOĞU, TÜRKİYE TOPLAMININ YARISINI KULLANIYOR
Bölgedeki toplam elektrik tüketiminin 3’te birini kullanan tarımsal sulama abonelerinin yaklaşık 20 bin abonenin borçlu olduğunu hatırlatan yetkililer, kullanılan aşırı elektrik tüketiminin enerji arz güvenliğini ve kaliteli enerji dağıtımını tehlikeye düşürdüğünü yineledi. Aşırı elektrik tüketimin Türkiye toplamının yarısını oluşturduğuna yer verilen açıklamada, “Dağıtım bölgemizde kayıtlı 140 bin çiftçinin 65 bin kadarı sulu tarım yapıyor. Bölgedeki 9.8 milyon dönüm sulu tarım alanı bulunurken toplam sulamanın yüzde 79’u aşırı enerji tüketen motopomplarla gerçekleştiriliyor. Söz konusu tüketim ise Türkiye genelinde tarımsal alanda kullanılan elektriğin toplam tüketimin yarısına denk geliyor.” İfadelerine yer verildi

Kaynak: Haber Merkezi