28 Şubat 2026'da Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'in, İran'ın çeşitli şehirlerine yönelik geniş çaplı hava saldırılarıyla başlayan ve İran'ın bölgedeki ABD üsleri ile İsrail anakarasını balistik füzelerle hedef almasıyla hızla bölgesel bir askerî çatışmaya dönüşen savaş devam ediyor. Bu savaştan en çok etkilenenler ise, Diyarbakır'da yaşayan ve Dicle Üniversitesi'nde okuyan İranlı öğrenciler oldu. İranlı öğrenciler, Diyarbakır'da yaşadıkları maddi ve manevi tüm sorunlara rağmen psikolojik olarak hayatlarına devam ettiklerini söyledi.
Mücadele'ye konuşan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi Arman Hosseini ile aynı sınıfta okuyan Şayan Golmohammadian, yaşadıkları sorunları gazetemize anlattı.

"YURTDIŞINDA OLAN VATANDAŞLAR DAHA ZOR DURUMDALAR"
İranlı öğrenciler olarak maddi ve manevi sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Hosseini, "Öğrenci olduğum için üç yıldır Diyarbakır'da yaşamımı sürdürmekteyim. Daha öncesinden bayramlarda ülkemize gidip gelebiliyorduk. Ancak şu anda bu durum neredeyse imkansız hale geldi. Oluşan durum öncelikle biz İranlıları içtenlikle çok üzdü. Zor bir süreç başladı ve devam ediyor. Bilhassa yurtdışında olan vatandaşlar daha zor durumdalar. İrtibatsızlık, iletişimsizlik, tedirginlik, endişe ve bazen korku, özellikle gelecek korkusu devam ediyor. Tüm bu durumlara maruz kalıyoruz. Umarım en kısa zamanda bir çözüme varır ve yeni bir sayfa açılır, daha güçlü bir başlangıçla yola koyuluruz. Çünkü savaşın her türlüsü, her boyutu, her zaman kayıpları ve kırıklarıyla karşımıza çıkıyor. Bu kırık ve kayıplar, bizim gibi yurtdışında okuyan öğrenciler için hem maddi hem de manevi olarak daha ağır bir şekilde geçiyor." dedi.

"İNTERNETTEN DOLAYI PARA GÖNDERİMİ BİRAZ ZOR"
İran'ın Azerbaycan bölgesinde yaşadığını söyleyen ve eğitim için Dicle Üniversitesi'nde okuyan Golmohammadian, "İran'a gidememe nedenim savaş değil, derslerden dolayıdır. Ailemle, İran'ın kendi uygulamaları ile iletişime geçebiliyorum ama diğer uygulamalar, İsrail ve ABD ajanlarının içeriyi karıştırması nedeni sebebiyle kapalı durumda. Manevi olarak tabii ki çok zor durumdayım ama bir kez daha İranlı olduğuma gurur duyuyorum. Dünyanın en güçlü ve zalim emperyalisti ABD ve İsrail ile tek başımıza savaşıyoruz. Maddi olarak tabi ki ülkem, ABD'nin ambargolarından dolayı ekonomik sıkıntı yaşıyor. İnternetten dolayı da para gönderimi biraz zor ama yapacak bir şey yok, direnmemiz gerek. Son olarak ülkemin ve milletimin her zaman yanında ve arkasındayım. Ne olursa olsun, 3 bin yıllık tarih ve medeniyet yıkılamaz. Bu savaştan da galip çıkacağız ama vatanına milletine ihanet edenleri, düşmanlarla işbirliği yapanları hiçbir zaman unutmayacağız. Yaşasın İran, yaşasın direniş." diye konuştu.




