Diyarbakır’da dev fuar! Turizm ve lezzet bir arada olacak Diyarbakır’da dev fuar! Turizm ve lezzet bir arada olacak

Binlerce yıllık geçmişiyle 33 medeniyeti ağırlamış Diyarbakır’ın tarihi İçkale Kapısı’nın sol üst yanında bulunan bronz heykelin çalındığını biliyor muydunuz? Peki, şeytan heykeli olarak bilinen bu heykele ne oldu? Neden şeytan heykeli deniliyordu? Detayları haberimizde…

“DİYARBAKIR ŞEYTANSIZ TEK KENT OLUR, ŞEHRE BARIŞ HAKİM OLUR”
Efsaneye göre her kentin bir şeytanı varmış. Diyarbakır’ın şeytanı ise bozguncu bir şeytanmış. Bu şeytan Diyarbakır halkının, güçlü kişilerinin çevresinde toplanıp, birbirlerine düşman olmalarına ve aralarında kavga çıkmasına neden olurmuş. Bu olanlar karşısında halk çaresiz kalır. Bir çare bulamaz. Rivayet edilir ki, Diyarbakır halkına acıyan bir evliya şeytanı yakalar, bir demir parçasına dönüştürerek, İç Kale Kapısı'nın sol üst yanına zincirler. Böylece kent şeytandan kurtulur. Diyarbakır şeytansız tek kent olur. Şehre barış hakim olur. O günden sonra da şeytan heykel olarak orada asılı kalır.

ŞEYTAN LENATLEME RİTÜELİ VE KAYIP ŞEYTAN
Söylentilere göre, eskiden Diyarbakır’da İç Kale kapısından giren birçok kişi bu bronz demir heykele bakıp tükürür, "Şeytan lanet olsun sana" diyerek yoluna devam edermiş. Şeytanın simgesi olarak kabul edilen zincirli demir parçası, yakın tarihe kadar İç Kale Kapısı'nın sol üst yanındaki duvara asılıydı. Ancak günümüzde bronzdan yapılı motifi eserin çalındığı biliniyor. Heykelin akıbeti hakkında bilgi de bulunmuyor.

Muhabir: Remziye ÇELİK