Merkez Sur ilçesinde bulunan ve Diyarbakır’ın 27 Mayıs 639 yılında İslam kumandanları tarafından fethi sırasında şehit düşen Hançeri Güzel lakaplı Ebul Muhsin adlı sahabenin bulunduğu türbe ve cami bakımsızlıktan yıkılıyor. Vatandaşlar, tarihi caminin terk edilmesine tepki gösteriyor.

YAĞMUR SUYUNA TEPSİLİ KARTONLU ÖNLEM
Kentte her yağmur yağışında rutubetten kaynaklı caminin duvarlarında su kaçtığını belirten cami cemaati, önlem olarak halıya tepsi ve karton bırakıyor. Dam ve tavanlarda tedbir alınmadığı takdirde caminin yıkılacağını belirten cami cemaati, tedbir yetkililere çağrıda bulunarak tedbir alınmasını istiyor.

RİVAYETLERE GÖRE HAZRETİ ALİ'NİN MANEVİ OĞLU
Diyarbakırlılar'a göre Hançeri Güzel'in sahabe olması, Hazreti Muhammed'i görmesi ve şehit olması dışında, Hazreti Ali'nin de manevi oğlu olduğu aktarılan Hançeri Güzel, İyaz Bin Ganem komutasındaki ordu ile Diyarbakır’a gelmiştir.

GÜREŞTE HAZRETİ ALİ'YE YENİLİNCE MÜSLÜMAN OLDU
Hançer lakabı daha Müslüman olmadan önce kılıcının güzelliği ve bunu iyi kullanmasından geldiği bilinirken, gayrimüslimken Hazreti Ali ile kılıçla dövüşmede berabere kalması, güreşte ise Hazreti Ali'ye yenilmesi ve bunun üzerine Müslüman olması ile ilgili kıssaya dayanmaktadır.

Dicle Üniversitesi'ne bir akreditasyon daha Dicle Üniversitesi'ne bir akreditasyon daha

ASIRLAR ÖNCE CAMİYDİ, 1956'DA ONARILDI
Kaynaklara göre caminin 1956 yılından önce yıkılıp harabe bırakıldığı öğrenilirken, Ali Haydar Canlı isimli bir vatandaşın babası tarafından ise onarılıp restore edildiği biliniyor. 

Şu andaki cami cemaati ise caminin damına sac yapmanın uygun olacağını söylüyor.

SAC İÇİN 360 BİN LİRA İSTENİYOR 
Ancak cami cemaati yaptıkları görüşmelerde, sac yapımı için istenen maliyetin 360 bin lira olduğunu söyledi. Bir an evvel tedbir alınmasını isteyen cemaat, bütçelerinin yetmediğinden ötürü cami için destek beklediklerini belirtti.

Muhabir: Devrim AKTÜRK