Günümüzde tarihi yapılara yapılmayan bakımdan çeşmelerde nasibini aldı. Diyarbakır’ın Sur ilçesi Ali Paşa Mahallesi, Mardin Kapısı’nda bulunan tarihi Sultan Şuca Çeşmesinin musluğuna plastik çeşme takılarak estetik görünümünü kaybettiği görüldü.

Öte yandan Sultan Şuca Çeşmesi’nin eski fotoğraflarına bakıldığında musluğunun plastikten olmadığı görülüyor.

Ayrıca yine Sur ilçesinde bulunan 5. Haremi cami olarak bilinen Ulu Cami’deki çeşmelerden birçoğuna plastik çeşme takılmıştı. Aradan geçen 3 ay boyunca çeşmenin değiştirilmediği görüldü. Diyarbakır’a gelen yerli ve yabancı turistlerin ise çeşmeyi görüp böyle tarihi bir camiye plastik çeşmelerin yakışmadığı dile getirildi.

Diyarbakır’da turizm hedefi açıkladı! Turist sayısı belli oldu Diyarbakır’da turizm hedefi açıkladı! Turist sayısı belli oldu

Sultan Şuca Çeşmesi’nden su içen yerli bir turist şöyle konuştu: “Diyarbakır gerçekten tarihi olarak mükemmel bir şehir. Her adımı tarih kokan bu şehirde maalesef bakım olmadığını gördüm. Özelikle Dünyanın en büyük 2’inci surları olarak bilinen Diyarbakır Surları karanlığa gömülü. Korkudan surlara çıkamadım çünkü çok karanlık ve çıkmakta zorlanıyor insan. Az öncede tarihi Sultan Şuca Çeşmesi’nden su içerken gerçekten çok üzüldüm.”

SULTAN ŞUCA ÇEŞMESİ’NİN TARİHİ

Sur ilçesi Ali Paşa Mahallesi, Mardin Kapısı’nda bugünkü Turistik Cadde’nin(Gazi) sol kanadında yer almaktadır. Çeşme üzerinde mevcut üç kitabe bulunmaktadır. Bu kitabeler, 1943 yılında Süleyman Savcı tarafından okunmuştur. Ancak günümüzde bu kitabelerden yalnızca ortadaki okunabilecek durumdadır. Savcı’ya göre H.605 /M.1208-1209 tarihli olan bu çeşme; XIII. yüzyılın başına tarihlendirilen daha önce bu çevrede Şeyh Şüca adına yapılan medrese, türbe ve çeşme gibi yapılar topluluğundan kalan bir eserdir.

Haber: Abdullah AKYOL

Editör: Abdullah Akyol