Diyarbakır ve bölge illerinde asırlardır bir gelenek haline getirilen ve kültürleşen taziye yemekleri, artan fiyatlar nedeniyle yurttaşın belini bükmeye devam ediyor. Son dönemlerde artan ekonomik dalgalanmalar ve yüksek maliyetler medeniyle taziyelerde verilen yemek ikramların son bulunması için çağrılar sürerken, birçok yerde bu uygulama bir bir kaldırılmaya başlandı. Diyarbakır’da da birçok ilçede mağduriyete yol açması nedeniyle Kaymakamlık ve Müftülükler, taziye yemeği uygulamasının sonlandırılması için çalışmalar yapıyor.
TAZİYE YEMEKLERİ KÜLFETE DÖNÜŞTÜ
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde uzun yılların geleneği, mağduriyete neden olan "taziye yemeği verilmesi" sona eriyor. Bölgede Diyarbakır, Mardin ve Urfa başta olmak üzere birçok kentte yakınlarını kaybedenler, 3 gün boyunca başsağlığı dileklerini kabul ettiği taziye evlerinde, yüzlerce misafire iki öğün yemek veriyor. Hatta bu öğünler bazen üçe kadar da çıkabiliyor.
DİYARBAKIR’DA TAZİYE YEMEĞİ YASAKLANAN İLÇELER
Birçok bölgede bu geleneğin terk edilmesi veya daha az tercih edilmesi gibi durumlar yaşanırken Diyarbakır’ın Bismil, Lice ve Silvan, Ergani ilçelerinde de taziye yemekleri kaldırıldı.
GÖZLER DİYARBAKIR GENELİNE ÇEVRİLDİ
Taziyede yemek verme uygulamasının sona ermesi için özellikle, müftülük ve kaymakamlıklar devreye girerken, bunun il geneline de yayılmasını sağlamak Diyarbakır Valiliği’nin yapacağı hamlelere bağlı olduğu da düşünülüyor. Taziye yemekleri, halk tarafından büyük bir olarak yorumlanırken, uygulamanın artık sonlandırılması temennisinde bulunuyor.
DÜĞÜN YEMEKLERİYLE YARIŞIYOR
Öte yandan Diyarbakır başta olmak üzere bölgede neredeyse bir gelenek ve kültür haline gelen
taziye yemekleri öyle abartılı bir hal aldı ki, düğün yemeğinden farkı olmadığı da görülüyor. Taziye yemeği verebilmek büyük bir külfet gerektirirken, bunun için bankadan kredi çekmek zorunda kalanın da olduğu biliniyor.
Diyarbakır genelinde böyle bir kararın alınması ise Vali Murat Zorluoğlu’nun alabileceği bir kararla mümkün olacağı görülüyor.