Diyarbakır 17 ilçesi ve iki milyona yaklaşan nüfusu ile birlikte Türkiye’nin en büyük illeri arasında yer alırken müthiş tarihi ile de binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaya devam ediyor. Peki, Diyarbakır en çok hangi ilçesiyle biliniyor?

Diyarbakır'a Kötü Haber

Diyarbakır

DİYARBAKIR’IN EN BİLİNEN İLÇESİ ŞAŞIRTTI
Diyarbakır 17 ilçeye sahip olan ve merkez ilçelerini Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Sur’un oluşturduğu bir şehir olarak karşımıza çıkarken hiç şüphesiz vatandaşlara sorulsa en fazla bilinen ilçenin Sur olduğu ve Diyarbakır’ın bu ilçesiyle öne çıktığı düşünülürdü. Ancak yapay zekanın buna verdiği yanıt hiç de öyle olmuyor.

Diyarbakır Silvan Ilçesi

Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması
Diyarbakır'ın Silvan ilçesi

YAPAY ZEKA SİLVAN DİYOR
Diyarbakır en fazla hangi ilçesiyle öne çıkıyor sorusunun yanıtının bizde Sur olabileceğini düşünürken ortaya çıkan yanıt ise Silvan ilçesi oldu. Çünkü Silvan ilçesinde bulunmakta olan ve dünyanın en yüksek kemerli tarihi köprüsü Malabadi, Türkiye ve dünyada birçok insan tarafından merak edilmekte. Diyarbakır’ın Surlarını bile gerisinde bırakan Malabadi Köprüsü hem tarihi hem özelliği ile Silvan’ı Diyarbakır’ın en bilinen ilçesi olarak ortaya çıkarıyor.

Malabadi Köprusü-2

Malabadi Köprüsü

MALABADİ KÖPRÜSÜ 19 METRE YÜKSEKLİK VE 150 METRE UZUNLUĞA SAHİP

Artuklu Beyliği döneminde 1147 yılında yapılmış olan Malabadi Köprüsü 19 metre yükseklik ve 150 metre uzunluğa sahiptir. Albert Gabriel de bu tarihi köprü için şu sözleri söylemiştir: “Modern statik hesabının olmadığı devirde bu açıklıkta o zaman için böyle bir eser hayranlık ve takdiri muciptir. Ayasofya’nın kubbesi köprünün altına rahatlıkla girer. Balkanlarda, Türkiye’de, Orta Doğu’da bu açıklıkta, bu yaşta köprü yoktur.”

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan GÜLER