Kış aylarının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşların birlikte daha çok zaman geçirilmesiyle birlikte kuruyemiş dönemi de başladı. Türkiye, kuruyemiş tüketiminde dünyada 5. sırada olurken, 81 ilin kuruyemiş haritası belli oldu. Türkiye’de en çok tercih edilen kuruyemiş ise, kavrulmuş siyah tuzlu çekirdek (Dakota) oldu. Türkiye’de yılda ortalama 120 bin ton ay çekirdeği tüketiliyor ve bu da kişi başı yılda bir buçuk kilograma denk geliyor. Diyarbakır’da ise kuruyemiş tablosu değişmedi. Diyarbakır’da vatandaşın daha çok uygun fiyatlı olduğu için en çok tercih ettiği kuruyemiş, Dakota yani tuzlu siyah çekirdek oldu.

Türkiye Kuruyemiş Harita Çerez

BÖLGEDE EN ÇOK TERCİH EDİLEN KURUYEMİŞ: ÇEKİRDEK
Açıklanan verilerde, Türkiye'nin sahil bölgeleri normal tuzlanmış ay çekirdeği ürünlerini tercih ederken, iç bölgeler daha az tuzlu çekirdek yiyor. Ay çekirdeği bilinenin aksine Trakya'dan değil çoğunlukla güneydoğu illerinden temin ediliyor. Dİayrbakır, Şanlıurfa, Batman, Şırnak, Mardin ve hatta Antepfıstığının diyarı olan Gaziantep’te bile tuzlu çekirdek, en çok tercih edilen kuruyemiş oldu.

Kuruyemis (1)

DİYARBAKIR’IN EN ÇOK TERCİH ETTİĞİ KURUYEMİŞ: KAVRULMUŞ SİYAH TUZLU ÇEKİRDEĞİ
Kavrulmuş siyah tuzlu çekirdeği tercih eden iller arasında yer alan Diyarbakır, yine şaşırtmadı. Diyarbakır’da da kuruyemiş çeşitliliği fazla olmasına rağmen, kentte vatandaşların en çok tercih ettiği kuruyemiş ise, kavrulmuş siyah tuzlu çekirdek (Dakota) olarak açıklandı. Diyarbakır’da Dakota Çekirdeğin kilosu ise, 100 liradan başlıyor.

Diyarbakır’da en çok tercih edilen 10 kuruyemiş İşte fiyatları!

Mont ve şemsiyeleri hazırlayın! Diyarbakır’a yaz gelmiyor Mont ve şemsiyeleri hazırlayın! Diyarbakır’a yaz gelmiyor

KURUYEMİŞ FİYATLARI 
Öte yandan Diyarbakır’da en uygun kuruyemişin kilosu yine çekirdek oldu. En uygun çekirdeğin kilosu ise, 90 ile 120 lira arasında değişkenlik gösteriyor. Diyarbakır’da fındığın kilosu 400 lira, fıstığın 600 lira, cevizin kilosu 400 liraya, kuru üzümün kilosu ise 200 liradan başlıyor. Diyarbakır’da çok tercih edilen bir diğer kuruyemiş olan badem şekerinin kilosu 250 liraya, karışık kuruyemişin kilosu ise 500 liradan başlıyor.

Muhabir: Remziye ÇELİK