Sonbaharın gelmesiyle birlikte, doğal ortamlarda yetişen ürünlerden biri olan alıç meyvesi Diyarbakır’da çarşı pazardaki tezgahlarda yerini aldı. Doğanın insanlara sunduğu çok değerli meyvelerden biri olan alıç, Diyarbakır'ın birçok yerinde tezgahlarda satışa sunuluyor. Bu yıl kilosu 150 ila 200 TL arasında satılan alıcın fiyatı yüzde yüz arttı.
BİRÇOK HASTALIĞA FAYDALI
Kalp damar hastalıkları başta olmak üzere sinir sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde iyileştirici etkilerle birlikte, antioksidan kaynağı olduğu için serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırarak kanserin önlenebilmesi için vücuda destek olduğu söylenen alıç, vatandaşlardan rağbet görüyor.
KENDİLİĞİNDEN YETİŞİYOR, KİLOSU 150 TL’DEN BAŞLIYOR
İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen alıç, sonbaharın gelişi ile toplanıyor. Dağ yamaçlarında, tamamen doğal ortamlarda yetişen alıç, Diyarbakır başta olmak üzere bölge kentlerindeki köylüler için de bir gelir kaynağı oluyor. Bu yıl Diyarbakır’da kilosu 150-200 TL arasında satılan alıç, yoğun ilgi görüyor.
SİRKE, TURŞU, ÇAY…
Sadece yemiş olarak tüketilmeyen alıç, sirke, turşu, marmelat, çay gibi işlevlerde görüyor. Alıçtan yapılan sirke, turşu ve marmelat, hem sofralara farklı tatlar katıyor hem de bağışıklık sistemini güçlendiren doğal ürünler arasında yer alıyor. Meyvesinin yanı sıra yapraklarının da kurutularak çay olarak tüketildiğinde, başta damar tıkanıklığı olmak üzere birçok hastalığa şifa olan meyvenin hasadı bir süre daha devam edecek.