Türkiye’nin 1927 ilçe haritası Ahmet Kargın tarafından hazırlandı. 1927 Türkiye ilçe haritası, Cumhuriyet’in ilk yıllarında, 1923’teki Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra yapılan il ve ilçe idari düzenlemelerini yansıtan bir haritadır. Bu dönemde, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden kalan idari yapı değişmeye başlamış ve Cumhuriyet ile birlikte birçok yeni idari düzenleme yapılmıştır. Bu süreç, yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılmasını ve ilçe sınırlarının belirlenmesini içeren önemli bir dönüm noktasıdır.
1927 Umumi Nüfus Tahriri’ne göre hazırlanan haritada Diyarbakır’ın ilçe sayısı dikkat çekti. Günümüzde 4’ü merkez 17 ilçeye sahip Diyarbakır’ın bir dönem sadece 5 ilçesi gösteriliyor.
5 İLÇELİ DİYARBEKIR
Yalnız Türkiye'nin değil, tüm dünyanın da en önemli kentlerinden biri sayılan Diyarbakır, tarihsel potansiyeliyle adeta bir Açık Hava Müzesi niteliğindedir. Birçok medeniyete beşiklik eden Diyarbakır’ın 1927 yılına ait ilçe haritasında çok şaşırtıcı bir detay ortaya çıkıyor. Diyarbakır’ın o dönem Çermik, Lice, Ergan Madeni, Kalp (kulp) ve Silvan ilçeleri sadece haritada yer alıyor. Özellikle dikkat çeken detay, bugün 4’ü merkez 17 ilçesi bulunan Diyarbakır’ın komşu illerden bile daha az ilçe sayısının bulunması. Diğer bir detay ise, Diyarbekir ve Kalp yani Kulp ile Ergani ilçelerinin isimleri.