Diyarbakır’ın merkez ilçesi Sur’da bulunan Cevatpaşa Mahallesi’nde bulunan Amida Höyük, Diyarbakır merkezde ilk yerleşimin başladığı alandır. Höyük, deniz seviyesinden 663,00 metre yükseltideki taban üzerinde yaklaşık 20 metre yüksekliktedir. Höyük, bölgenin yönetim merkezi olduğundan bölgenin beyni ve kalbi konumundadır.

Diyarbakır’ın bir ilçesinde içme suyu hatları yenileniyor Diyarbakır’ın bir ilçesinde içme suyu hatları yenileniyor

Diyarbakır Fotoğrafıı

DİYARBAKIR’IN 9 BİN YILLIK YERLEŞİMİ
Kent, ilk çağlarda Amidi, Amedi veya Amidu olarak adlandırılmıştır. Yerleşim yerinin Roma dönemindeki adı, Amida, İslami dönemindeki adı ise Amid'dir. Höyük, Roma dönemindeki adı olan Amida ismiyle tescillendiğinden, Amida Höyük olarak adlandırılmakta ve son zamanlardaki kaynaklarda bu ad ile zikredilmektedir. Beş yıldır (2018- 2022 yılları arasında) yapılan kazı çalışmalarında birçok medeniyete ait izler ortaya çıkarılmıştır. Ele geçen buluntulardan Amida Höyük'te ilk yerleşimin bilinenin aksine 9000 yıl önce M.Ö. 7000 (Orta Neolitik) tarihinde başlamış olduğu ve günümüze kadar kesintisiz devam ettiği tespit edilmiştir.

Amida Höyüt

AMİDA HÖYÜK
M.Ö 7000 yıllarında yerleşimin başladığı Amidi yerleşiminin o dönemdeki adı hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Şehrin adına ilk kez Hurriler döneminde (M.Ö. 3500-1550) rastlanılmaktadır. Hurriler tarafından şehir Amidi, Amēdi veya Amidu adlarıyla zikredilmiştir. Bit-Zamani Krallığı (M.Ö. 900-825) zamanında da şehir için yine aynı adlar kullanılmaktadır. Bu isimler Asur kaynaklarında sık sık geçmektedir.

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan GÜLER