Diyarbakır kent ana yolların düğüm noktasında bulunma özelliğinden dolayı daha ilk çağlarda bir ticaret merkezi olma görevini üstlenmiştir. Diyarbakır’ın hiçbir zaman önemini yitirmeyecek konumu, geçmişte birçok devlet için ilgi odağı olmuştur. Tarihin her döneminde kültürel ve ekonomik hareketlerin merkezi olarak kabul edilen Diyarbakır’ın kuruluş tarihi, kentin Bismil ilçesinde yer alan Körtik Tepe kazısı sonuçlarıyla MÖ 10.400’lere kadar dayandırılmaktadır.

Kentin ilk merkezinin ise şehrin doğusunda Fiskaya adlı kayalığa kurulan İçkale yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. Kentin sınırları çeşitli medeniyetlerin gücü ve önemi oranında değişiklik gösterirken kentsel yapılar bu medeniyetlerin birer simgesi olarak günümüze kadar ulaşmış ve kentsel doku şimdiki haline gelmiştir.

Diyarbakır bu yüzden pek çok medeniyetin sahip olmak istediği bir merkez olmuş, tarihte birçok mücadeleye ev sahipliği yapmış ve uzun yıllar bölgenin ticaret, sanayi ve askeri merkezlerinden biri olmuştur.

DİYARBAKIR’IN İLK İSMİ NEREDE GEÇİYOR?

Diyarbakır’ın ismi üzerine değişik varsayımlar öne sürülmekte ise de yaygın görüş şudur; Diyarbakır şehrinin adı ilk defa Asur Dönemi’ne ait bir kılıç kabzasında Amid olarak görülmektedir ve aynı adın bütün Asur belgelerinde de kullanıldığı bilinmektedir. Sırasıyla Amidi, Amida, Amid, Kara-Amid, Amed, Diyarbekr, Diyarbekir, Diyarbakır adlarını alan bu kent, tarihin her döneminde önemini korumuş, Anadolu ile İran, Irak ve Suriye arasında bir köprü görevini üstlenerek birçok medeniyete beşiklik etmiştir.

En fazla Güneydoğu’da! Diyarbakır nüfusunun yüzde kaçı Suriyeli? En fazla Güneydoğu’da! Diyarbakır nüfusunun yüzde kaçı Suriyeli?

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan GÜLER