Onbaşılar Köprüsü, çöküntü halinde bir ovanın içerisinde bulunurken civar köylere nazaran da daha alçakta yer almakta. Onbaşılar köyü, kış sıcaklıklarının ılık geçmesi sebebi ile benzersiz bir ekosisteme sahip olurken; Keklikdere mevkiinden akmakta olan doğal kaynak suyu da buraya hayat vermekte.

DİYARBAKIR’IN BU KÖYÜNDE FINDIKTA YETİŞİYOR!

Bol su imkanına sahip olan Onbaşılar köyünde, meşe, menengiç, sumak, çınar, fındık ve kavak gibi ağaçlar doğal habitat alanı oluştururken köyün tarihi de merak uyandırıyor.

Eski bir Ermeni köyü olan Onbaşılar, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine tekabül eden 1915 Tehcir Kanunu ile beraber boşaltılarak Kürtlerin yerleştirildiği bir köy olmuş.

Ermenilerden geriye kalan Fındık ağaçları ise köyün yeni sahiplerinin pek ilgisini çekmediği için zaman içerisinde ciddi bir verim kaybıda uğradı. Ermeniler bu köyden ayrılmadan önce marangozluk zanaatini de köyün yeni sahiplerine devretmiş; Kürtler fındık tarımı yerine marangozluğu tercih etmişlerdir.

Silvan ilçesinin marangozlarının birçoğu Onbaşılar köyünden çıkarken köy halkı benzersiz marangozluk bilgileri ve yetenekleri ile de kendilerinden sıkça söz ettirmeyi başarmıştır.

Diyarbakır’da 770 işçi ve 330 memurun işine son verildi! Diyarbakır’da 770 işçi ve 330 memurun işine son verildi!

Onbaşılar köyü, piknik yeri olarak geçmemek ile beraber, pek bilinmeyen bir köy olarak dikkatlerimizi çekmiştir.

Muhabir: Onurcan GÜLER