Binlerce yıllık geçmişe sahip Diyarbakır, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 33 medeniyetin hüküm sürdüğü Diyarbakır’da her millet kendinden izler bırakmış ve birçoğu günümüze kadar ulaşırken, birçoğu ise yok olmuştur. Diyarbakır’ın merkezi kadar ilçeleri de dikkat çekmektedir. 17 ilçeye sahip Diyarbakır’ın ilçelerinden kimisi bir bucak, kimisi ise küçük bir köy konumundan ilçe statüsüne geçmiştir. Bu ilçelerden biri de Kocaköy ilçesidir. Geçmişte küçük bir köy olan Kocaköy, daha sonra Diyarbakır’a bağlanarak ilçe statüsüne ulaşmıştır.
KOCAKÖY İLÇESİNİN ESKİ İSMİ
Diyarbakır’ın küçük ilçelerden biri olan Kocaköy’ün ismi 1869 ve 1915 yılı kayıtlarında Karas ya da Karaz olarak geçmektedir. 22 Temmuz 1975'te belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. Kocaköy, 20.05.1990 tarih ve 20523 sayılı resmi gazetede yayımlanan kanun ile ilçe statüsüne kavuştu. İlçenin tarihi eskidir. Bu da ilçe sınırlarında tarihi kalıntılarla anlaşılmaktadır.
PALU’YA DA BAĞLANDI
Yaklaşık yüz elli senelik bir tapu kaydından, Karaz’ın o zamanlar Palu İlçesine bağlı bir köy olduğu anlaşılmaktadır. Gene yaklaşık yüz yıl önceki bir sâlnâmeden, ilçe merkezinin bir nahiye olduğu sonucuna varılmaktadır. Ankara’da, halen müze olarak kullanılan eski TBMM binasında bulunan haritada ilçenin ismi (Karaz iken, eski yazıdaki kaf ve sin harfleri ile) “Karas” olarak yazılıdır.
KOCAKÖY, 1990 YILINDA İLÇE STATÜSÜNE KAVUŞTU
Diyarbakır’ın en az nüfusuna sahip olan Kocaköy, 1972 yılına kadar Lice’ye bağlı bir köydü. Daha sonra Diyarbakır’a bağlanmıştır.1976 yılında belediye teşkilatı kurulmuş olup, 09.05.1990 tarih ve 3644 sayılı kanun ile Kocaköy ismi adı altında ilçe statüsüne kavuştu.
TÜİK verilerine göre Kocaköy, 15 bin 323 nüfusuna sahiptir.