Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Amida Höyük kazı başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, Diyarbakır’ın su kültürünün binlerce yıldır şehre hayat verdiğini söyledi. Yıldız, özellikle Sur içindeki kaynakların kenti kuşatmalara karşı dayanıklı kıldığını belirtti.

Dr. İrfan Yıldız

Dr. İrfan Yıldız

DİYARBAKIR’IN 3 MEŞHUR SU KAYNAĞI: İÇKALE, ANZELE ve ALİ PINAR
Prof. Dr. Yıldız, Diyarbakır’ın üç meşhur su kaynağının olduğunu vurgulayarak: “İç Kale, Anzele (Ayn Zülal) ve Ali Pınar tarih boyunca şehre hayat vermiştir. Bu kaynaklara sayesinde halk, kuşatmalarda susuz kalmamış, şehir uzun süre direnebilmiştir” dedi.

TARİHİ KAYITLARDAKİ TANIKLAR
Yıldız, Osmanlı belgeleri ve arkeolojik bulgularla bu bilgilerin teyit edildiğini aktararak şunları söyledi: “Evliya Çelebi 1650’lerde Diyarbakır’ı ziyaret ettiğinde bu suları ‘dokuz değirmeni döndürüp Dicle’ye karışıyor’ diye tarif eder. Daha önce İbn Havkal, Amid’i ‘pınarları fışkıran şehir’ olarak tanımlar. Bu anlatılar Diyarbakır’ın su zenginliğini gösterir.”

BUGÜNE UZANAN MİRAS
Yıldız, bugün Hz. Süleyman Cami’nin çeşmelerinden akan suyun da İçkale kaynağından geldiğini, bu suyun cami, müze ve Hevsel Bahçeleri’ne dağıtıldığını belirtirken ayrıca, ziyaretçilerin yalnızca berrak bir suya değil Diyarbakır’ın köklü su kültürüne de dokunduğunu dile getirdi.

Muhabir: Servet TURSUN