Adını, yemeğe karakteristik tadını veren nar ekşisinden alan bu lezzet, 10 Mart 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alarak tescillenmiştir.

Asırlar boyu 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın zengin kültürünün mutfağa yansıması olan Nardan Aşı, temelinde bulgur, irmik ve kıyma bulunan, bir çeşit köfteli çorba olarak da tanımlanabilecek doyurucu bir ana yemektir.

Diyarbakır'ın sevilen yöresel lezzeti Nardan Aşı

NARDAN AŞI TARİFİ: MALZEMELER NELER?

Bu tescilli lezzeti sofranıza taşımak için gerekli malzemeler ve yapılış adımları:

250 gram dana kıyma,

2.5 çorba kaşığı tereyağı

1 adet soğan (rendelenecek),

1 adet soğan (rendelenecek),

1 su bardağı ince bulgur,

1 çorba kaşığı domates salçası,

1 kahve fincanı irmik,

1200 ml kaynar su,

1 yemek kaşığı kişniş,

125 ml nar ekşisi,

1 çorba kaşığı kuru reyhan,

1 çorba kaşığı karabiber,

1 çorba kaşığı kırmızı pul biber,

Tuz (damak zevkine göre) .

Nardan Aşı Diyarbakır Yemek

YAPILIŞI NASIL?

Nardan Aşının yapılışı ise şu şekildedir:

1. Köfte Harcının Hazırlanması:

Bir kapta rendelenmiş soğan ve kıyma birleştirilir.

Üzerine bulgur, irmik, kişniş, kuru reyhan (çöpleri ayıklanmış), tuz ve pul biber eklenir.

Tüm malzemeler, bulgur kıymayla iyice bütünleşene kadar yoğrulur.

Hazırlanan harç, 15 dakika buzdolabında dinlendirilir.

2. Köftelerin Şekillendirilmesi:

Dinlenen harçtan parçalar koparılır.

Eller yağlanarak bu parçalar küçük toplar halinde yuvarlanır.

Diyarbakır’da tek kişilik farkındalık eylemi: İşte sebebi!
Diyarbakır’da tek kişilik farkındalık eylemi: İşte sebebi!
İçeriği Görüntüle

3. Sos ve Pişirme Aşaması:

Bir tencereye (kuşhane) tereyağı konulup eritilir.

Eriyen yağa rendelenmiş soğan eklenir ve 2-3 dakika kavrulur.

Domates salçası ilave edilip, salça da bir miktar kavrulur.

Ardından nar ekşisi eklenir ve bir süre daha kavurma işlemine devam edilir.

Kaynar su, karabiber ve tuz ilave edilip kaynamaya bırakılır.

Kaynayan suyun içine yuvarlanan köfteler atılır.

Köfteler suyun içinde yaklaşık 10-15 dakika pişirilerek servis edilir.

Muhabir: Remziye ÇELİK