Diyarbakır’da, birçok tarihi eserler ve ibadethanelerin olduğu biliniyor. Bu bağlamda, köklü tarihin yanı gastronomisinin de öne çıkmasıyla kentte ne tür meyve sebzelerin yetiştiği de merak ediliyor.
DİYARBAKIR’IN ÜNLÜ MEYVE VE SEBZELER
Diyarbakır’ın ünlü sebze ve meyveleri de dikkat çekiyor. Bu bağlamda, büyüklüğüyle dünyaya ün salmış tescilli Diyarbakır karpuzu, Lice Domatesi, tescilli Çermik Biberi, Boğazkere Üzümü, Kocaköy Narı (Karaz) ve Kavun ünlüdür.
Diyarbakır, toprağı ile yeraltı su kaynaklarının bereketli olmasıyla tarım ve hayvancılık sektöründe geliştiği kadar meyve-sebze alanında da adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Özelikle kırsal alanlarda yetişen meyve ve sebzeler, hem yerel halkın ihtiyacını karşılıyor hem de bölge illerine satılıyor. Meyve çeşitleri arasında karpuz, kavun, üzüm, ceviz, badem, erik, nar, dut ve armut yer alırken, sebze çeşitleri arasında ise domates, salatalık, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve taze soğan bulunuyor.
Öte yandan, Diyarbakır’da yetişen karpuz Türkiye’nin yüzde 10’una yakın ihtiyacını karşılıyorken, kavun ise ülkenin yüzde 5 oranında gereksinimini yerine getiriyor.