Diyarbakır'ın meşhur lezzeti olan ciğer kavurmanın püf noktaları, ustaların yılların deneyimiyle oluşturduğu özel tariflerle ortaya çıkar. Ciğer kavurmanın lezzetini ve sağlıklı bir şekilde pişirilmesini sağlamak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.
 

Diyarbakır Ciğeri neden Guinness’e giremiyor? İşte yanıtı Diyarbakır Ciğeri neden Guinness’e giremiyor? İşte yanıtı

Ahmet Kaya'nın filmine veto! Ahmet Kaya'nın filmine veto!

Ciğer kavurmanın pişirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, ciğerin taze olmasıdır. Taze ve kaliteli ciğer kullanmak, lezzetli ve sağlıklı bir yemek elde etmek için oldukça önemlidir. Ayrıca, ciğerin doğru şekilde temizlenmesi de pişirme sürecinde dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Ustalar, ciğerleri özenle temizleyerek zarlarını ayıklar ve kanlarını temizlerler.
Ciğerkavurma1

Ciğer kavurmanın pişirilmesinde kullanılan yağın da önemi oldukça büyüktür. Genellikle kuyruk yağı tercih edilen bir yağ çeşidi olsa da, bazı ustalar tereyağı veya sadeyağı tercih edebilirler. Pişirme yağının kalitesi, ciğer kavurmanın lezzeti üzerinde doğrudan etkili olacaktır.
 

LEZZETLİ CİĞER KAVURMANIN TARİFİ

MALZEMELER


500 gram dana ciğeri
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
3 adet yeşil biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay bardağı su


TARİF


Tereyağı ve zeytinyağını derin ve genişçe bir tavaya alın. Tereyağı eriyince içine ince ince doğranmış kuru soğanı ve ince ince doğranmış sarımsakları atın. Soğanlar pembeleşene dek kavurun.
Kuşbaşı şeklinde doğradığınız ve yıkayıp süzdüğünüz ciğerleri, kavrulmuş soğanların üstüne ekleyin.
Hızlıca karıştırıp, kapağını kapatın, ocağın altını kısın ve bu şekilde 10 dakika pişmeye bırakın.
İnce ince doğranmış biberleri, kabuğu soyulup küp küp doğranmış domatesleri de ciğerlere ekleyin
Salçayı, 1 çay bardağı suyun içince çözdürün ve tavaya ilave edin.
Baharatlarını da ekleyin ve güzelce karıştırın.
Kapağı kapalı olarak kısık ateşte yaklaşık 20 dakika daha pişirin ve sıcak sıcak servis edin.

Kaynaklar: Youtube.com, Haberturk.com, Mucadelegazetesi.com.tr
 

Editör: Mücadele Gazetesi