Taste Atlas, 2025 yılı itibarıyla "en iyi sakatat yemekleri" listesini duyurdu. Listede ilk sırada İran mutfağına ait Kelle Paça yer alırken üçüncü sırada Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan kokoreç yer aldı. Öte yandan listede yer alan bir diğer yemek de Diyarbakır ve Urfa’da da tescillenmiş ciğer kebabı oldu.

TÜRKİYE'DEN 3 LEZZET BİRDEN EN İYİ SAKATATLAR LİSTESİNDE
Listenin birincisi, İran mutfağının geleneksel kahvaltı yemeği olan Kaleh Pacheh (paça) oldu. İkinci sırada Peru’nun sokak yemeği Anticuchos de Corazon yer aldı. Türkiye’nin efsanevi sokak lezzeti kokoreç, üçüncülükle büyük takdir topladı.

Ciğer Kebap Yemek

CİĞER KEBABI LİSTEDE
TasteAtlas sadece kokoreçi değil, Türkiye’nin diğer sakatat şaheserlerini de listeye dahil etti. Güneydoğu bölgesinin vazgeçilmezi olan Ciğer Kebabı, 11. sırada yer aldı. Özellikle Şanlıurfa ve Diyarbakır usulü ciğer, odun ateşinde pişirilmesiyle dikkat çekiyor. Ayrıca uzun zamandır Diyarbakır ve Urfa arasında ‘ciğer kimin’ yıllardır sürerken, iki şehirde de ciğer yapılan çalışmalar sonucu tescillenmişti.

Öte yandan yine Diyarbakır, Antep ve birçok ilde kış sofralarının şifa kaynağı olan Kelle Paça Çorbası ise 17. sıradan listeye girdi. 

DİYARBAKIR’IN MEŞHUR LEZZETİ: CİĞER KEBABI
Diyarbakır ve Urfa’da kahvaltılarda dahi tüketilen ciğer kebabı, son yıllarda adından çokça söz ettiriyor. Çok iyi bir sakatat lezzeti olarak öne çıkan ciğer kebabı, Diyarbakır denince ilk akla gelen lezzetlerden biridir. Günün her saati tüketilen ciğer kebabı, şehrin simge yemeklerinden biridir. 
Urfa’da küçük, Diyarbakır'da ise iri doğranan ciğerle kebap hazırlanan ciğer bu yönüyle ayırt edilebiliyor. Diyarbakır ciğer kebabı, 31 Mayıs 2022'de Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret almıştır.

Dağ muzu, ribes, ışkın, hire... İşte Diyarbakır’da yüzyıllardır kullanılan şifa kaynağı Dağ muzu, ribes, ışkın, hire... İşte Diyarbakır’da yüzyıllardır kullanılan şifa kaynağı

Diyarbakır'da ramazanda 75 bin ton ‘ciğer’ tüketildi!

CİĞER LÜKS…
Öte yandan son bir yıldır porsiyonu 230 ila 320 arasında değişen Diyarbakır ciğerinin fiyatı tepki çekerken, yerel halk ciğer kebabının kendileri için bir lük olduğunu ve sadece ‘turistik’ bir yemeğe dönüştüğünü söylüyor.

İşte Taste Atlas'ta dünyanın en iyi sakatat lezzetleri:

Muhabir: Remziye ÇELİK