Ege Denizi'ndeki Santorini Adası'nda son günlerde gözlemlenen sismik aktivite ve olası riskler, AFAD Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıda ele alındı. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu'nun başkanlığında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, 28 Ocak 2025'ten bu yana bölgede toplamda 761 depremin meydana gelmesi ve artarak devam eden bu sarsıntıların potansiyel olarak daha büyük bir deprem, tsunami veya volkanik patlamaya yol açıp açmayacağı masaya yatırıldı. AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü yetkilileri ile uzman bilim insanları, Türkiye kıyılarını etkileyebilecek senaryoları değerlendirdi.

'Nemrut Develeri' yok olma tehlikesiyle karşı karşıya! Koruma çağrısı 'Nemrut Develeri' yok olma tehlikesiyle karşı karşıya! Koruma çağrısı

AFAD VE İLGİLİ KURUMLAR TEYAKKUZA GEÇTİ

Santorini çevresinde sismik aktivitenin artmasıyla birlikte AFAD Deprem Danışma Kurulu, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden oluşan bir izleme ve değerlendirme kurulu oluşturuldu. Alınan önlemler kapsamında, İzmir, Aydın ve Muğla'da olası tsunami ve acil durumlar için mobil siren sistemleri konuşlandırıldı, vatandaşlara SMS ile bilgilendirme yapılabilmesi için mevcut sistemler hazır hale getirildi ve İzmir, Aydın ve Muğla valiliklerine destek amacıyla Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Samsun'dan AFAD personeli ile ekipman sevk edildi. Kandilli Rasathanesi Tsunami Uyarı Sistemi ile AFAD'ın Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) entegre edilerek, gelecek tsunami uyarılarının doğrudan yetkililere ve halka iletilmesi sağlandı. Olası bir volkanik patlama durumunda havadaki kül ve gaz hareketlerini analiz edebilmek amacıyla Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından günlük raporlar hazırlanırken, AFAD il ve birlik müdürlükleri teyakkuz durumuna geçirildi ve bölgedeki destek iller hazır bekletildi.

Kaynak: Sabah