Diyarbakır’da dünyaya gelen Esma Ocak, kalemiyle birçok ismi etkilemiş başarılı yapıtlar ortaya koymuş ve eserleri sinema dünyasına da aktarılarak ödül almıştı. Peki Esma Ocak kimdir? İşte Esma Ocak’ın kısa hayat öyküsü…

Diyarbakır'a Salı günü uyarısı: Beş ilçe birden etkilenecek Diyarbakır'a Salı günü uyarısı: Beş ilçe birden etkilenecek

DİYARBAKIRLI YAZAR ESMA OCAK KİMDİR?

Diyarbakır'ın öykü ve roman yazarları arasında yer alan Esma Ocak, 1928 yılında Diyarbakır'da dünyaya gelmiştir. Yaşadığı süre boyunca yazdığı öykülerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki kadınların sesi olmuştur. Gerçek hayattan etkilenerek yazdığı 'Berdel' kitabı, yönetmen Atif Yılmaz tarafından 1990 yılında beyaz perdeye uyarlanmış ve daha sonrasında sınırları aşıp 1991'de 41. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde ödül kazanmıştır. Başarılı edebiyatçı Ocak, bölgenin sözlü edebiyat örnekleri ile beslediği kurgu dünyasını sade bir dil ile aktararak toplumsal cinsiyetin köylerde kadınlar üzerindeki etkisini aktarmış ve bu konuyu kaleme almıştır. Diyarbakır'ın yetiştirip büyüttüğü ünlü yazar Esma Ocak 25 Mayıs 2011'de 83 yaşında hayatını kaybetmiştir.

ESMA OCAK’IN BAŞLICA ESERLERİ NELERDİR?

Başarılı edebiyatçı, yazdığı eserleri ile hafızalarda yer edinmiş, bu eserleri sinemaya bile uyarlanmıştır. Peki yazarın eserleri arasında neler var? Ocak’ın başlıca eserleri arasında Berdel, Kervan Servan, Sara Sara, Kuyudaki Ses, Muş Gürcüsü Destanı, Surlu Kentin Sir Suyu, Kadınlar Mektebi, Duvar İçindeki Diyar (Diyarbekir) unutulmaz eserleri arasında yerini almıştır.

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan GÜLER