MÜCADELE HABER-  Diyarbakır surlarının hemen yanı başındaki park bahçe düzenlemesi devam ederken, 2004 yılında Diyarbakır’ın kaybolan tarihi; Anzele Suyu ve Balıklı Havuzu kendini gösterdi. Asıl adı Ayn-ı Zelal olan bu yere kısaca Anzele deniyor. Ayn kelimesinin anlamı Göz-Göze. Zelal ise berrak ve temiz demek. Aynı Zelal ise berrak kaynak anlamında kullanılıyor.

 

DİCLE’YE DÖKÜLÜYOR

1950’lere kadar Anzele, şehrin üç önemli su kaynaklarından biri. Su, daha eski tarihlerde ise Diyarbakır’ın Mardinkapı semtinden dolanıp hayvan derilerinin işlendiği (Dabakhaneye) yerden geçiyor. Buradaki adı Haram su. Su değirmenlerini de çalıştırmak maksadıyla ilerleyen Anzele’nin yolculuğu, tarihi Hevsel bahçelerini de sulayarak, Dicle Nehri’ne dökülmesiyle son buluyor. Yaz mevsiminde çocuklar kavurucu sıcakta serinlemek için  suda yüzerler.

 

ORTAK VİCDAN ANITI

Anıtın ana fikri, Cumhuriyet öncesi ve sonrası Mezopotamya coğrafyasında; Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan dinlerine mensup, Türk, Kürt, Arap, Ermeni, Keldani, Yahudi, Süryani ve Yezidi halklarının bir daha acı yaşamaması…

Kitap üzerinde ağlayan gözyaşı ve ateşin işlendiği anıtın üzerinde, Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Ermenice, İbranice ve Arapça dillerinde "Acıları Ortaklaştırdık ki, Bir Daha Yaşanmasın" yazıyor.

 

TEK FOTOĞRAF KALDI

Bugün Anzele suyundan geriye 1915’lerden kalma sadece bir fotoğraf kaldı. Siyah beyaz fotoğrafta, ellerinde tokmak, çeşmede çamaşır yıkayan altı kadın var. Çeşmenin arka fonunda da Diyarbakır Surları görülüyor.

 
Şehre BAK | Dönüşen Şehir |
Editör: TE Bilisim