Diyarbakır’ın yüreği yanıyor! Herkes “Narin” diyor Diyarbakır’ın yüreği yanıyor! Herkes “Narin” diyor

Bakır sanatının hayatın her alanında kullanıldığı Diyarbakır’da farklı sanatların bütünleşmesi ile gezip görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Gezenlerin meraklı gözleri arasında kendine bir yer edinen bakır güğümler ise akıllarda bir takım soru işaretleri bırakarak turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Kimi etraflıca incelemeyi seçerken kimi de fotoğraf çekilmeyi tercih ediyor. Boyutunun büyüklüğü ve işleme sanatının ustalığı bu güğümlere ilginin ana nedeni oluyor.

BAKIR GÜĞÜMLERE YOĞUN İLGİ
Tarihi çarşıları gezip bakırdan yapılma geleneksel ürünleri almak ya da bakırdan yapılma ürünlerin tarihsel kullanım geçmişini öğrenmek isteyenlerin hayran kaldığı ürünlerden bir tanesi, bakır çarşılarının kapı önlerinde sergilenen kocaman boyutlarıyla dikkat çeken bakır güğümler oluyor. Bu bakır güğümlerin ne işe yaradıklarını merak edenler olduğu kadar araştırıp satın almaya gelenler de oluyor. Özel alıcılarının çok olduğu bu güğümlerin eskiden ne amaçla kullanıldığını ise gelin hep beraber öğrenelim.

DİYARBAKIR’IN BAKIR GÜĞÜMLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Yüzyıllara dayanan tarihi ile dikkat çeken bakır güğümler, yapı itibarı ile içecek ve yemeğin uzun süre ısı ve tazeliğini koruyup ısıyı anında iletme özelliğine sahiptir. İçeceklerin soğuk-sıcak dengesini muhafaza edebilen yapıdaki bu ürünler,  yüzyıllardır sokak satıcılarının çokça tercih ettiği bir malzeme olmuştur. Özellikle yazları içlerine şerbet, su, ayran, şarap ve benzeri içecekler doldurularak kullanılırdı. Bakırın hafif ağırlığı sayesinde sokak satıcıları pek zorlanmadan güğümleri sırtlarında taşır ve içeceklerini alıcılarına ulaştırırdı.

Şimdilerde yoğun olarak bu sokak satıcılarını Sur ve çevresinde bakır güğümleri sırtlarında olarak görmek mümkün.

Muhabir: Gurbet İpek