Diyarbakır'da 21 yeni okul açıldı: İşte isim ve adresleri
Diyarbakır'da 21 yeni okul açıldı: İşte isim ve adresleri
İçeriği Görüntüle

Gastronomi şehirlerinden biri olan Diyarbakır, mutfağı ile de turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Birçok farklı medeniyetten izlerin bulunduğu Diyarbakır mutfak, kültür açısından büyük bir zenginliğe sahip. İşte ciğeriyle, meftunesiyle, meşhur olan Diyarbakır mutfağında muhakkak denenmesi gereken yemekler…

Diyarbakır’ın yöresel lezzetleri tadıldı

DİYARBAKIR MUTFAĞI VE TENCERE YEMEKLERİNİ ÖNEMİ
Diyarbakır'da en fazla pişirilen yemekler tencere yemekleri olarak tanımlanan etli sebze yemeklerdir. Sebze yerine bazen meyve de kullanılmaktadır. Elma, erik, ayva, çağla gibi meyvelerden etli yemekler yapılır. Diyarbakır'a özgü yemeklerin başında meftune adı verilen ve genellikle patlıcanla yapılan bir yemek gelir. Bunun dışında düzme veya pürlezzel, karnıyarık veya belibağlı, içli köfte, kibe bumbar, lebeni çorbası, Nuriye tatlısı; Diyarbakır'ın çok önemli yemekleri arasında yer alır.

Diyarbakır’ın tescilli lezzeti Lebeni Çorbası

LEBENİ ÇORBASI
Diyarbakır Lebenisi yapımında malzeme olarak; yoğurt, durum buğdayı, nohut, su, yarpuz ve tuz kullanılır. Diyarbakır Lebenisi 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

MALZEMELER
3 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
4 su bardağı su
1 su bardağı yarma
3 çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı nane

Tuz

YAPILIŞI: Yoğurt ve yumurtayı, tuzu ekleyerek iyice çırpın. Dört su bardağı suyu ilave edip karıştırın. Orta ateşte karıştırarak pişirin. Buğdayı yıkayıp yoğurtlu karışıma ekleyin. Buğday yumuşayıncaya kadar pişirin. İkinci tavada sıvı yağı kızdırıp naneyi kavurun. Çorbanın üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.

Diyarbakır’ın Tescil Almış En Ünlü Yemeği Meftune Tarifi Nedir Meftune Nasıl Yapılır

MEFTUNE
Diyarbakır mutfağının köklü yemeklerinden biri olan Patlıcan Meftunesi, kemikli veya kuşbaşı kuzu eti, patlıcan, domates, sivri biber, sumak ve sadeyağ kullanılarak hazırlanır. Sumak, tuzlu suda demlendirilerek yemeğe eklenir ve ona özgün ekşi lezzetini kazandırır.

MALZEMELER
Yarım kilo göğüs bölümünden koyun eti
2 kilo patlıcan
Yarım kilo domates
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz
2 diş sarımsak
4 adet sivri biber
2 adet limon
2 su bardağı su

YAPILIŞI: Et küçük parçalara ayrılır. Kırmızı biber, karabiber ve tuzla birlikte iyice karıştırılarak ovulur. Etler tencerenin dibine yerleştirildikten sonra üstüne patlıcanlar yerleştirilir. Domatesler küçük küçük doğranarak, patlıcanların üzerine yayılır. Onların üzerine de sivri biberler konur. En üste ince ince kıyılmış maydanoz serpildikten sonra iki bardak su katılır ve tencere hafif bir ateşe oturtulur. Yemek, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ateşten indirilince tabaklara konur. İki diş ezilmiş sarımsakla 1.5 limonun suyu iyice karıştırılarak tabakların üzerine azar azar döküldükten sonra servis yapılır.

Çörek Diyarbakır Fırın

DİYARBAKIR ÇÖREĞİ
Bir çok baharatın hamura katılmasıyla yapılan Diyarbakır çöreği ya da Diyarbakır bayram çöreği, geçmişten günümüze yaşatılan Diyarbakır'ın nefis lezzetlerinden biridir. Bayrama birkaç gün kala yapılan bu çörekler oldukça büyük miktarlarda yapılıyor ve herkes tarafından zevkle tüketiliyor.

MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
5 bardak un
1 çorba kaşığı toz şeker
1 bardak erimiş tereyağı
Yarım çorba kaşığı çörek otu
Yarım paket yaş maya
Yarım çorba kaşığı mahlep
YAPILIŞI: Maya ılık sütte eritilir. Tüm hamur malzemeleri yoğurulur. Hamurun üzerine temiz bez örtülür. Ilık ortamda bir saat mayalanması için bekletilir. Fırını ısıtılır. Hamurdan ince çubuklar yapıp sarılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. İsterseniz susam, çörek otu serpebilirsiniz. Isıttığınız fırına atıp üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.

Kaynak: Haber Merkezi