Türkiye'de konut satışları son sekiz yılın en düşük seviyelerine gelerek resmen dibi gördü. Konut fiyatlarındaki yıllık düşüş yüzde 122'ye ulaşırken Gayrimenkul uzmanından da açıklamalar geldi. İşte detayları...

İnşaat sektöründe ciddi bir atılım yapan Türkiye'de son yılların en büyük durgunluk süreci başlarken, konut alımları da resmen dip seviyeleri gördü. Buna göre yeni yayımlanan bir raporda konut satışlarının son sekiz yıl içerisindeki en düşük seviyelere indiğini ortaya koyarken konut fiyatlarında da yüzde 122'lik bir düşüş yaşandığı açıklandı. Konut sektöründe şimdi alarm çalmaya devam ediyor. Peki bu düşüşün ve taleplerin bu denli azalmasının sebebi ne?

DURGUNLUĞUN SEBEBİNİ AÇIKLADI

Gayrimenkul uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, Gazete Vatan'a yaptığı açıklamalarında, "Nisan ve Eylül ayı arasında evlenmelerin, boşanmaların ve okul döneminin hareketli olduğu dönemler ve, kış aylarında konut sektöründe durgunluk gözlemlenir. Şu anda o sürece girdik. Mevsimsel etkenler birinci sırada ama diğer taraftan, üç madde de sıralarsak, birincisi günlük kiralamalarla ilgili sadece 20.000 konut şu anda piyasaya sürüldü. İnsanlar aylık ve de yıllık kiralamalarda vazgeçip günlük kiralamalarda daha fazla gelir elde ediyorlardı. Bununla ilgili yaptırım gelince, insanlar artık yıllık kiralamaya döndü" dedi.

Uzman isim, açıklamalarının devamında ise, "Dolayısıyla, arz noktasında bir geri dönüş aldık. İkinci sırada ise, satılık evlerin satılamıyor olması geliyor. Artık, mal sahipleri istediği rakamı, istediği ilan portallarında, istediği şekilde yayınlama özgürlüğüne sahip değil. Bu durum fiyatları aşağıya çekmeye başladı. Dolayısıyla, 4 yıl sonra ilk kez, konut kiraları enflasyon oranında kaldı. Buradaki Türkiye ortalamasına baktığımız zaman, düşünün ki, enflasyon oranı %67.7 olarak açıklanırken, şu an yıllık, cari kira artışı %65.2 oranında kaldı. Öte yandan özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'da bu düşüşü gördük ve ortalama metrekare birim fiyatlarına baktığımız zaman da düşüşlerin gerçekleştiğini görüyoruz" dedi.

Diyarbakır’da konut fiyatları artıyor! Satışlar düştü Diyarbakır’da konut fiyatları artıyor! Satışlar düştü

KİRA FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI!

Başaran son olarak da, "Öte yandan kira fiyatlarında da gözle görülür bir düşüş söz konusu olmuş durumda" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Haber Merkezi