Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nin yüksek dağlarında yetişen ve "Kürt muzu", “dağ muzu”, "yayla muzu" veya "uçkun" olarak bilinen şifalı bitki ışkın, nisan ayı ortası itibarıyla Diyarbakır, Van ve Elazığ başta olmak üzere bölge tezgâhlarında yerini aldı.

Yayla Muzu Tezgahta! İşte Fiyatı

500 TL’DEN TEZGAHA İNDİ
Mayhoş tadı ve sağlığa faydalarıyla bilinen ışkın, Diyarbakır’da özellikle yerel halk tarafından bilinse de şehre turistik amaçla gelen ziyaretçiler için ilgi çekici bir ürün olarak öne çıkıyor. Tezgâhlarda kilosu yaklaşık 500 TL’den satışa sunulan ışkın, kısa süren hasat dönemi nedeniyle değerli ürünler arasında yer alıyor.

Diyarbakır’da burası her Pazar böyle: İşte kalabalığın sebebi!
Diyarbakır’da burası her Pazar böyle: İşte kalabalığın sebebi!
İçeriği Görüntüle

BİRÇOK DERDE DEVA
Her yıl nisan aylarının ortalarında toplanmaya başlayan ve Doğu'nun muzu da olarak bilinen ışkın, birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Diyarakır başta olmak üzere Elazığ, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Muş ve Bitlis başta olmak üzere yüksek kesimlerde doğal olarak yetişen ışkının, şeker, kalp, sarılık ve iştahsızlık gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtiliyor.

Genellikle kabukları soyularak çiğ tüketilen ışkının, şerbeti de yapılmaktadır.

Muhabir: Remziye ÇELİK