Avustralyalı Anke Klavjer ve Nelson Wilson-Coffey çifti, Kürtleri yakından tanımak için birçok açıdan Kürtlerin merkezi konumundaki Diyarbakır’a geldi. Kürt kültürünü yakından öğrenmek için Diyarbakır’a geldiklerini söyleyen Anke Klavjer, “Türkiye'nin diğer bölgelerinin kültürünü, insanlarını içselleştirmekte ve deneyimlemekte biraz zorlandık. Biz, Avustralya Alice Springs'te yaşıyoruz, bu da Avustralya'nın yerlilerinin mücadelesini, koloniyel Avustralya'da yaşadığımız bir bölümün çok farkındalık kazandığı bir yer. Oradaki tarih, seyahat ettiğimizde gerçekten farklı düşünmemizi sağladı. Bir ülkeyi tanımak istiyorsak, nerede acı çektiğini, nerede mücadele ettiğini anlamamız gerektiğini düşündük” dedi.

Diyarbakır’da kazaların bitmediği cadde! Esnaftan çağrı Diyarbakır’da kazaların bitmediği cadde! Esnaftan çağrı

“KÜLTÜRLERE NE YAPILDIĞINI GÖRMEK ÜZÜCÜ VE YIKICI BİR DURUMDUR”
MA’aya konuşan Klavjer, izlenimlerini şu sözlerle anlattı: “Son zamanlarda Kürt halkıyla konuşurken birkaç hikâye duyduk, bu yıl ve geçmiş tarihlerdeki mücadeleleri, kültür, dil ve bir şeyleri ifade etme etrafındaki kısıtlamalar,  kontroller… İnsanların seslerinin ve kültürlerinin bu kadar ezilip kontrol edilmesi beni gerçekten üzüyor. Sanırım bu tür bir şeyi Orta Avustralya'da yerlilerin mücadelesinde de hissettim. İnsanlara, kültürlere ne yapıldığını görmek üzücü ve yıkıcı bir durumdur.”

“İNSANLARIN DİRENİŞİ CİDDİYE ALDIKLARINI DÜŞÜNÜYORUM”
Nelson Wilson-Coffeyi ise “Kürtlerle ilgili burada duyduğum hikayeler Avustralya'daki halklara ulaşmıyor. Burada duyduğum hikayeleri oraya ulaştıracağım" dedi. Diyarbakır’a gelmeden önce Kürtleri kitaplardan tanıdığını söyleyen Coffeyi, “Avustralya'da çok önemli bir fotoğrafçının sergisine gittik. Bu, bizi buraya getiren şeydi. Ama burada olduğumuzdan beri, insanların direnişi ciddiye aldıklarını düşünüyorum, neşeyi de ciddiye alıyorlar ve bu iki şeyin burada çok güzel bir şekilde bir araya geldiğini düşünüyorum. Şehirdeyken, yoldayken farklı hikâyeler anlatıldığını görebiliyorum. Bu hikayelere destek olmak ve dayanışma içinde olmak istiyorum" diye konuştu.

Kaynak: MA