Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Ali Paşa Mahallesi'nde bulunan ve yüzlerce yıldır ayakta duran tarihi Hadım Ali Paşa Cami'deki restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta 19 Mayıs kutlandı Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta 19 Mayıs kutlandı

ASIRLARA MEYDAN OKUYAN CAMİ

Kentte Osmanlı İmparatorluğu tarafından Diyarbekir Beylerbeyliği'ne atanan dönemin Valisi Hadım Ali Paşa tarafından 1534-1537 yılları arasında yapılan camide Mimar Sinan'ın etkileri görülmektedir.

MAHALLELİ VE TARİHSEVERLERİN TALEBİ

Mahalleli ve tarihseverler ise aylarca restorasyonu devam eden tarihi caminin bir an evvel ibadete açılmasını talep ediyor.

HADIM ALİ PAŞA CAMİİ ÖZELLİKLERİ

Hadım Ali Paşa Cami'si, kesme taştan ve tek kubbeli olacak şekilde ibadete sunulmuştur. Doğusunda yer alan ve şafiilere ait olan cami, 1769 yılında eklenmiştir. Caminin batısında Ali Paşa Medresesi yer almaktadır.

Kuzeydoğusunda "zikir yeri" olarak adlandırılan bir yapı ve hamam yer almaktadır. Ali Paşa Cami; hanifiler bölümü ve caminin doğu kısmında minaresine bitişik şafiiler bölümü, batısında medresesi, kuzeyinde abdest alma yeri, avlunun ortasında yer alan bir şadırvan ve güneyinde bulunan hazireden oluşmaktadır.

Muhabir: Devrim AKTÜRK