Diyarbakır Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi Eski Hal civarındaki bazı enerji nakil ve iletim hatlarının ağaçların içinden, dükkanların ve sac çatılarının üzerinden geçmesi ölüme davetiye çıkarıyor ve çevre esnafını korkutuyordu.

YENİŞEHİR BELEDİYESİ İLE DEDAŞ İŞBİRLİĞİ 

Mücadele gazetemizin, 30 Eylül’de yaptığı, “Enerji hatları Diyarbakır esnafını korkutuyor” başlıklı haberi üzerine Yenişehir Belediyesi ile DEDAŞ (Dicle Elektrik) işbirliği yaparak harekete geçti.

SORUNU GİDERİLEN ESNAF GAZETEMİZE KONUŞTU

Diyarbakır’da ortalık toz duman! Çağrı geldi Diyarbakır’da ortalık toz duman! Çağrı geldi

Dükkanının yanındaki ağaçların üzerinden geçen elektrik tellerinin yağmur yağması halinde ölüme davetiye çıkardığını daha önce gazetemize anlatan Turgut Ataş söz konusu sorunun giderilmesi için Yenişehir Belediyesi ve DEDAŞ yetkilileriyle iletişime geçtiğini belirtmişti.

Bugün de gazetemize konuşan Ataş, Yenişehir ilçe Belediyesine defalarca gidip dilekçe verdiğini kaydederek, dükkanının yanındaki elektrik direğindeki hatların uzayan ağaç dallarının arasında adeta kördüğüm olduğunu söyledi.

AĞAÇLAR BUDANDI, TELLER GERİLDİ

Söz konusu enerji hatlarının dükkanların ve sac çatıların üstünden geçmesinin özellikle de yağmur ve rüzgarlı havalarda onlarca esnafı ölümle karşı karşıya getirdiğini öne süren Ataş, “Geçen hafta Yenişehir Belediyesi ekipleri buraya geldi. Durumu gördüler. Belediye ekipleri elektriğin kesilmesi için de DEDAŞ ekiplerini buraya çağırdı. Buraya gelen DEDAŞ ekipleri, elektriği kestikten sonra belediye ekipleri de uzayan ağaçların dallarını kesti. Daha sonra DEDAŞ ekipleri dükkanların üzerinden geçen ve genleşip büzülen elektrik tellerini gerip sıklaştırdı. Bu elektrik telleri buradaki esnafı çok korkutuyordu. Bu sorunumuz halleden yetkililere teşekkür çok ederim” dedi.

ESNAF İSYAN ETMİŞTİ

Daha önce gazetemize açıklamada bulunan esnaf Ataş şöyle konuşmuştu:

“Buranın (elektrik enerji hattının, direğin) haline bakın. DEDAŞ buraya sahip çıkmıyor. Yarın öbür gün kontak yaparsa, dükkanlarımız yanarsa sorumlusu DEDAŞ’tır. DEDAŞ’ı üç sefer aradık ama kimse sahip çıkmıyor. İlçe belediyesine de gittik, Belediye bize,‘Biz karışamıyoruz, onun ancak yer altına çekilmesi lazım. Elektrik var diye ağaçları da budayamıyoruz’ dedi. Elektrik yüzünden belediye, ağaçları budayamıyor. Elektrik var diye adam korkuyor, budayamıyor. Bizim için tehlike arz ediyor. Duyan yok.”

BENZER SORUN BAŞKA YERLERDE DE VAR 

Öte yandan enerji nakil ve iletim hatlarının kentin bazı okul bölgesinde uzayan ağaç dallarının içinden, bazı mahalle ve sokaklardaki evlerin üzerinden geçtiği görülürken, özellikle de yağmurlu ve rüzgarlı havada enerji iletim hatlarının birbirine temas etmesi halinde olası felaketlere yol açacağı belirtiliyor.

Haber: Orhan YALÇIN

Editör: Orhan Yalçın