Asgari ücretin artmasından sonra birçok ürüne zam geldi. Zamlardan etkilenen Van’da besicilik yapan besiciler de fiyat artışlardan dolayı zor günler geçirdiklerini söylüyor. Birçok besicinin de hayvanlarını satmak zorunda kaldığı öğrenildi.

Diyarbakır’da altın fiyatları hafta sonu ne durumda? Diyarbakır’da altın fiyatları hafta sonu ne durumda?

"SAMANIN TONU 7 BİN TL"

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, geçimini besicilikte sağlayan Menduh Acar, sürekli artan fiyatlardan kaynaklı artık hayvanlara yem ve saman alamadığını söyledi. Acar, “Çok zor zamanlardan geçiyoruz. Samanın tonu 7 bin TL. Zararına besicilik yapıyoruz. Artan yaktı fiyatları nedeniyle artık çevre illerden de tüccarlar gelmiyor. Eskiden mazot uygundu, örneğin Antep’ten tüccarlar 10 bin TL yakıta vererek buraya geliyordu. Şimdi olmuş 50 bin TL ve bu insanlar nasıl gelsin. Ondan dolayı artık hayvancılık yapan sayısı gittikçe azalıyor. Hayvanlar elimizde kalmış, nasıl olacak bilmiyoruz” dedi.

"KÜPE PARASI ÇOK FAZLA" 

Yem, arpa ve yakıt fiyatlarındaki artıştan dolayı besicilik yapmaktan zorlandığını belirten bir diğer besici Abdullah Aslan, “Yem ve arpa fiyatları çok pahalı alamıyoruz. Sabah erken saatlerinde hayvan pazarına geliyoruz ve öğlene kadar bekliyoruz elimiz boş evimize dönüyoruz. Küpesi olmayan hayvanları satamıyoruz. Hayvan küpleri çok pahalı ve alamıyoruz. Nasıl olacak, nereye kadar gidecek bilmiyoruz. Hayvanlarımız elimizde kalmış ve zararına besliyoruz. Bir yandan da belediye pazar parası alıyor. Yani zararına iş yapmakla birlikte emeklerimizin de karşılığını almıyoruz” diye konuştu.

"ALIM SATIM YAPAMIYORUZ"

Ekonomik gidişattan doalayı zorlandıklarını belirten çiftçi Hüseyin Işık, “Paranın bir kıymeti kalmadı. Her şeye her gün zam geliyor. Önceki yıllarda az da olsa bir kazancımız vardı. Ama şimdi zararına çalışıyoruz. Bu soğukta sabah evden çıkıp geliyoruz, öğleye kadar kalıyoruz fakat elimiz boş dönüyoruz. Hayvan besliyorum ama zarar ediyorum. Krizden dolayı alım satım yapılmıyor. Her şey çok pahalı, nasıl olacak bilmiyoruz. Eskisi gibi kimse hayvancılıkta yapmıyor. Herkes şehirlere dağılmış” ifadelerinde bulundu.

"EVİME İKİ KİLO ET GÖTÜREMİYORUM" 

Gidişatın devam etmesi halinde işi bırakacağını dile getiren Aziz Demirhan ise, şunları söyledi: “Hayvan besliyorum ama evime iki kilo et götüremiyorum. Her şey çok pahalı durumda nasıl olacak? Bugün aldığını yarın aynı fiyata alamıyorsun. Hayvanlar elimizde kalmış. Yem ve arpa fiyatları çok pahalı, alamıyoruz. 10 gündür meydana gelip gidiyorum, tek bir hayvanı satamadım. Her gelişimizde belediye bizden giriş ücreti alıyor. Bu gidişat böyle gidemez, bir çözüm bulunmalı.”

Editör: Mücadele Gazetesi