Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması

1 Nisan 1994 yılında Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde dünyaya gelen; Lâ Dilruba (Mavi Bir Duadır Gözlerin), Ece Ayhan Çağlar’a Mektup ve Vaktinden Önce isimli kitapların yazarı olan genç şair Ediz Servan Erdinç, bugüne kadar ulusal ve uluslararası birçok yarışmada Diyarbakır'a ödüller getirdi.

'Anlıyorum' isimli şiiri İran'da çıkan 'Ghoroob' (Gurub)(Gün Batımı) dergisinde Farsça ve Azerbaycan Türkçesiyle yer aldı. 'Hedik' isimli şiiri Belçika'da çıkan uluslararası 'Atunis Galaxy Poetry'de İngilizce yer aldı. Kıbrıs'ta çıkan Tek Dergisi'nde birçok şiiriyle yer aldı. Yazmış olduğu şiirleri, mektupları ve eser incelemeleri çeşitli gazete, dergi, fanzin ile internet portallarında yer aldı.

"DİYARBAKIR KALLAVİ ŞAİRLER VE YAZARLAR ORTAYA ÇIKARMIŞTIR"

Diyarbakır'ın tarihsel bütünlük anlamında bir edebiyat şehri olduğuna dikkat çeken Erdinç, "Diyarbakır edebiyatın kendisidir, Diyarbakır ciddi anlamda kallavi şairler ve yazarlar ortaya çıkarmıştır. Servetifünun Dönemi Türk Edebiyatı, Fecriati Dönemi Türk Edebiyatı ve Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'na baktığımızda Diyarbakırlı şairleri ve yazarları görmek mümkündür. Şairlerin ve yazarların dışında, Diyarbakır her konuda hem Diyarbakırlı olan kişilere, hem de Diyarbakırlı olmayan kişilere ilham kaynağı olmuştur. Diyarbakır'ı yalnızca Türk Dili ve Edebiyatı'nda değil, Kürt Dili ve Edebiyatı olmakla birlikte diğer kıymetli edebiyatlarda da görüyoruz, sayısız medeniyete ev sahipliğinde bulunmuş olması bu kadim kentin değerini hep kült bir noktaya getirmiştir." dedi.

BİR ÜLKE SANAYİSİYLE DEĞİL, EDEBİYATIYLA VAR OLUR

Diyarbakır'ın dünya çapında önemli yazar ve şairlerinin olduğunu aktaran Erdinç, "Diyarbakırlı şair ve yazar sayısı çok ve gurur verici bir durum. Çünkü dil en çok yazarak yaşar, yarınlara miras gibi kalır, bizden sonradakiler de mirası yaşatır. Bununla birlikte bir ülke en çok sanayisiyle değil, edebiyatıyla var olur, Süleyman Nazif'ten Ali Faik Ozansoy'a, Ahmed Arif'ten Sezai Karakoç'a, Sezai Karakoç'tan Yılmaz Odabaşı'ya hepsi bir okyanustur ve bizler de bu okyanuslardan kana kana içerek büyüyor, gelişiyor, ustalarımızın izinden gitmenin büyük ve derin mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu.

İSMİ YURT DIŞINA KADAR YAYILDI

Uluslararası edebiyat camiasında da önemli başarılar elde eden Erdinç, kendi imkanları ile kentte Derin Dergi isimli kültür, sanat ve edebiyat dergisi çıkarıyor. Bununla birlikte Osmaniye Ozanlar - Şairler - Yazarlar Derneği tarafından 2021 yılında düzenlenen 24. Uluslararası Geleneksel Ekmek Ödüllü Şiir Yarışmasında 'Senden Almış' isimli şiiriyle Münevver Kara Anısı Özel Ödülü’ne uygun görüldü. Bursa'da düzenlenen Altın Kalemler Şiir Yarışması'nda 'Anlıyorum' adlı şiiri takdirname ödülünü kazandı. 2024 yılında Yaşam Fanzin tarafından düzenlenen Yeni Yıl Şiir Yarışması'nda 'Yeni Yıl Cumhuriyet' adlı şiiriyle birinci oldu, 716 kişinin katılmış olduğu ve Samsun'da düzenlenen 5. Cemal Safi Şiir Yarışması'nda 'Didem'di' adlı şiiriyle birinci oldu.

Muhabir: Devrim AKTÜRK