Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bir mensubu olan Siirt, sahip olduğu mutfak ile ziyaretçilerine lezzet şöyleni yaşatmaktadır. Siirt'e özgü bu lezzet şöleninde, geleneksel tarifler öne çıkmaktadır. Bu yazıda, Siirt’in baş tacı olan, mutlaka denemeniz gereken yemeklerden bahsedeceğiz.

Batman’da ağaç kesen esnafa fide cezası! Batman’da ağaç kesen esnafa fide cezası!


Büryan Kebabı
Siirt'in simgesi haline gelen Büryan kebabı, 2-3 metre derinliğindeki kuyuda çamur ile kaplanarak pişirilen bir lezzettir. Tereyağı ile servis edilen bu kebap, Siirt'e özgü bir hazırlık sürecinden geçer ve lezzeti ile damaklarda iz bırakır.
SİİRT KİTEL
Kitel, Akdeniz ve Güneydoğu'nun içli köftelerinden farklı bir tat sunar. Bulgur, kıyma, soğan ve reyhanın bir araya gelmesi ile hazırlanan kitel, Siirt mutfağı için önemli bir konuma sahiptir.
İSMEKET KÖFTE
İsmeket köfte; yağsız kıyma, bulgur, patates, yumurta ve soğanın harmanlanıp kızgın yağda pişirilmesi ile elde edilen bir başka Siirt lezzetidir. İçerdiği malzemeler ile oldukça leziz bir alternatif olan bu köfte, farklı ve doyurucu bir seçenek sunar.
ARAP DOLMASI
Zeytinyağı ile servis edilen Arap dolması, kuru patlıcan ve kuru biberin iç harç ile buluştuğu nefis bir dolma çeşididir. Asma yaprağı, kıyma, çam fıstığı, pirinç ve baharatların bir araya getirilmesi ile hazırlanan Arap dolması, Siirt mutfağının yöresel lezzetlerinden biridir.
PERDE PİLAVI
Anadolu'nun ünlü lezzetlerinden perde pilavı, Siirt mutfağının önemli yemeklerindendir. Pirinç, badem, çam fıstığı, et suyu ve baharatların birleşimi, hamur içinde pişirilerek sunulur. Perde pilavı, hem görselliği hem de lezzeti ile dikkat çeken bir yemektir.
ZERFET
Zerfet; şeker, sarımsaklı yoğurt ve baharatların bir araya getirildiği ilginç bir yemektir. Büyükçe bir ekmek içine dökülen yoğurtlu karışım, Siirt mutfağının önemli lezzetlerinden biridir.
BUMBAR
Mumbar ya da bumbar olarak bilinen bu yemek, kalın bağırsak içine pirinç ya da bulgur harcı ile doldurulup haşlanarak hazırlanır. Bumbar, özellikle sakatat sevenlerin favorisidir.
 
KİFTEL LEBEN
Bulgur köftesi sevenler için kiftel leben ideal bir Siirt yemeğidir. Kiftel leben; yoğurt, nane ve pul biber sosu ile servis edilir. Siirt'in özel lezzetlerinden biridir.
MİHR ÇORBASI
Mihr çorbası, Siirt mutfağının özel lezzetlerinden biridir. Bu çorba, nohut ve buğdayın uyumu ile ortaya çıkar. Yoğurtlu bir çorba olan mihr; bulgur, nohut ve buğdayın bir araya gelmesi ile enfes bir lezzet sunar.
PIRTİKE ÇORBASI
Siirt'in en sevilen çorbalarından biri olan pırtike çorbası; taptaze ıspanakları, pirinci, sumak ve domates salçasını bir araya getirir. Baharatlı ve doyurucu özelliği ile enfes bir Siirt yemeği alternatifidir.
ASİDE TATLISI
Ağırlıklı olarak un, yağ ve şeker içeren bu tatlı, Siirt mutfağının hafif ve kolay hazırlanan tatlılarından biridir. Yemek sonrası tatlı molası için nefis bir seçenektir.
GEBOLE
Gebole, Siirt’te pekmezli bir muhallebi olarak karşımıza çıkan bir tatlıdır. Un, süt ve pekmez ile hazırlanan bu lezzet, oldukça enfestir. Gebole, ceviz ilave edilerek sunulur ve sofralara şıklık katar.
İMÇERKET
Katmere benzeyen imçerket, şekerli ve çıtır bir tatlıdır. Yağda kızartılan hamur, şeker ile bir araya getirilir. Bu tatlı, hafifliği ile dikkat çeker. Atıştırmalık olarak tüketilebilir.
VARAKKAAK
Şekersiz olarak hazırlanan varakkaak, evlerde özel bir lezzet olarak bilinir. Kurutulmuş hamurun su ve pekmez ile birleştirilmesi sonucu hazırlanan bu tatlı, Siirtlilerin sıkça hazırladığı bir tatlı çeşididir. Bu tatlı, ceviz ve fıstık eşliğinde sunulur.

Kaynak: Haber Merkezi