Diyarbakır kültüründe çinicilik! Diyarbakır kültüründe çinicilik!

Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da özellikle son 10 yıl içerisinde artan enflasyon, ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve vatandaşların alım gücünün düşmesi, insanları hayattan bıktırdı. 10 yıl öncesine kadar bakıldığında özellikle ilkokul öğrencileri 1 liraya simit ve meyve suyu alıp karnını doyurabiliyordu. Günümüz şartları göz önünde bulundurulduğunda 1 liraya bir sakızın dahi alınmadığı ortaya çıkıyor. Hal böyleyken bu kadar hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı ve zor şartların olmasına rağmen bugünkü 1 liraya ile bir misketin alınabilmesi gören ve duyanları hayrete düşürdü.

ÇOCUKLUK DÖNEMİNİN VAZGEÇİLMEZ OYUNUYDU
Çocukluk döneminin sevilen oyunlarından biri olarak halen etkisini sürdüren misket, yaz kış fark etmeksizin bitki örtüsünün karla kaplı olduğu kış aylarında da hayranları tarafından tercih edilmeye devam ediyor. Evlerinden misketlerini alan çocuklar, köy meydanında toplanıyor ve soğuk havaya rağmen saatlerce oynuyor.

MİSKET NASIL OYNANIYOR?
Çocuklar, üçgen çizerek misketlerini bırakıyor ve ardından atış noktası belirledikleri çizgiye geçiyor. Çizgeye en yakın bilye atan, oyunun ilk atışını yapıyor. Her bilyeye vurdukça oyun hakkını elde tutan bilye sahibi, isabet ettiremediğinde sıra ikinciye geçiyor. 

GENÇLERDE MİSKET ALIYOR
Yaz mevsimlerinde daha rahat oynanan misket oyunu, sadece çocukların değil 20 ila 25 yai arası gençlerin de en çok tercih ettiği oyunların başında geldiği belirtildi.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL