Kestane fiyatları, geçtiğimiz yıl 80 liralardayken bu yıl 250 liraya kadar yükseldi. Türkiyegazetesicom’un haberine göre, sokak tezgahlarında ise kilo fiyatı neredeyse 400 lira civarında. Kestanenin tanesi de 10 liraya satılırken esnaflar da en fazla talebin turistlerden geldiğini dile getiriyor.

Kış aylarında sokak tezgahları ve evlerde sık sık tüketilmekte olan kestane, bu yıl fiyatları ile de el yakıyor. Geçen yıl 80 90 lira iken bu yıl kalitesine göre 200 250 liraya kadar yükseldi. Bunun yanı sıra közde pişirilen kestane kebabının kilosu 400 lira seviyelerini görmekte. 

Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması


“GENELDE TURİSTLER ALIYOR”
Kestane üreticileri konuya ilişkin, “Bu yıl hastalık vardı. Rekolte çok düşük kaldı Geçen yıl çuval çuval alırdık, şimdi kiloyla alıyoruz. Toplama maliyetleri de yükseldi. Büyük kestanenin tanesi 10 lira oldu. Eskisi kadar rağbet yok. Eskiden bir günde 20-30 kilo ürün satardık, şimdi 5 kiloyu zor satıyoruz. Genelde turistler alıyor. Vatandaşın kestanenin tanesine 10 lira verecek gücü kalmadı” diyor. 

Sokak tezgahlarında kilosu 400 lirayı bulan kestaneler olgun ve büyük olurken marketlerde satılan ucuz kestanelerin çoğu ise bozuk çıkabiliyor. Marketlerde kilosunun 120 liraya kadar bulunabildiği kestane türlerinin küflü, kurtlu veya içinin boş olduğu da belirtiliyor. Sokak tezgahlarında satılan kestanelerin en kaliteli olduğunu söyleyen satıcılar, marketlerde satılanların ise en düşük kalite olduğunu ifade etti.

Editör: Mücadele Gazetesi