Sinemamızın önemli filmleri arasında yer alan ve Kerim Korcan’ın aynı isimli kitabından uyarlanan Tatar Ramazan kimdir?

Diyarbakır’da uçak biletleri zamlandı! Tatil planları suya düştü Diyarbakır’da uçak biletleri zamlandı! Tatil planları suya düştü

KİTABI CEZAEVİNDE YAZDI

Kerim Korcan, Sinop Cezaevi’nde kaldığı dönemler koğuştan tanıdığı ve Ağrılı bir Kürt olan Mecit Çoksu’un sıra dışı kişiliği ve cesaretinden oldukça etkilenir. Çoksu’nun hayatını kaleme alan Korcan, Tatar Ramazan kitabını yazar. Kitap daha sonrasında beyaz perdeye taşınarak iki film halinde yayınlanır. Kadir İnanır'ın başrolde oynadığı filmin ilki Tatar Ramazan ikincisi de Tatar Ramazan Sürgünde olan filmler yıllarca izlenir ve konuşulur.

Kitap ve filme göre Ankara Polatlı nüfusuna kayıtlı Tatar Ramazan toprak sahiplerinden Abidin Ağa'nın oğlunu vurur ve dört yıl hapis yatar. Çıktığında Zeynep ailesinin baskısına rağmen Tatar Ramazan'ı karşılar, köye dönerler. Oda sahnesinde, Ramazan evi satıp beraber İzmir ya da İstanbul'a gitmeyi planladığını söyler. Fakat Abidin Ağa'nın oğlu Necmi yakasını rahat bırakmaz ve kısa bir süre sonra yağmurlu bir günde Hamdi'yle birlikte Ramazan'ı sıkıştırır, Ramazan yaralanır fakat bıçağıyla Hamdi'yi öldürür. Necmi kaçar.

Bu olay üzerine 11 yıl hapis yiyen Ramazan tekrar hapishaneye düşer. Bu arada Zeynep de sürekli aile baskısı altındadır. Gittiği hapishanede kimseye bulaşmamaya çalışan Tatar Ramazan esrar satan, kumar oynatan bir koğuş ağasıyla karşılaşır. Başlarda "rahat durmadı demesinler" diye kimseye bulaşmamaya çalışır. Aynı zamanda hapishanede İdamlık Hüseyin'e de ağabeylik eder ve hapishane müdürüne Ankara'ya mektup yazması için konuşur. Fakat bu konuda da hapishane müdürü onu aldatır. Zamanla koğuş ağasının (Koca Mustafa ve Cıbıl Halil) da gardiyanlarla beraber olduğunu görür. Sonunda dayanamayarak Mustafa'ya bir tokat patlatır. Gariban kesimi arkasına alır ve gariban kesim arasında sevilen sayılan birisi olur. Mustafa bu tokadı sindiremeyerek geceleyin Tatar Ramazan'ı arkadaşlarıyla öldürmek ister fakat Ramazan olayı anlar ve Mustafa'yı bıçaklayarak öldürür. 7 sene daha alır ve sürgüne gönderilir. İlk film işte bu şekilde biter ve ikinci filmde ise sürgün hayatı işlenir.

TATAR RAMAZAN’A İLHAM KAYNAĞI OLAN MECİT ÇOKSU KİMDİR?

Mecit Çoksu’nun hayatı da farklı isim ve hikayeyle sinemaya böylece aktarılmış olur. Peki Mecit Çoksu’nun hikayesi nasıl?

Mecit Çoksu 1912 yılında Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Tendürek köyünde doğdu. Abisi Süleyman, hanımı Zeyno ve arkadaşlarıyla birlikte Zilan İsyanı’na katılmıştır. İsyan bastırıldıktan sonra ağabeyinin infazına dayanamayan Çoksu, silahını alarak dağlara çıkmıştır. Sınırlarda kaçakçılık yapan Çoksu sonunda yakalanıp önce Bitlis’e sonra da Adana, Trabzon, Balıkesir ve Sinop cezaevlerine gönderilmiştir. Mahkumlara karşı yapılan haksızlıklara karşı çıkmasıyla hayat hikayesi Kerim Korcan tarafından kaleme alınmıştır.

Muhabir: Onurcan GÜLER