Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de akraba evliliğinin en fazla yaşandığı iller belli oldu. Buna göre, Türkiye'de geçen yıl hayatlarını birleştiren 574 bin 358 çiftten 22 bin 143'ü akraba evliliği yaptı. En fazla akraba evliliğinin yaşandığı kent 3 bin 236 çift ile Şanlıurfa olurken, 2 bin 697 çiftle İstanbul ikinci ve 1465 çiftle Diyarbakır üçüncü sırada yer aldı. En az akraba evliliği ise 9 çift ile Tunceli'de oldu.

Diyarbakır Fotoğrafıı

AKRABA EVLİLİĞİ EN FAZLA ŞANLIURFA'DA
Geçen yıl hayatlarını birleştiren 574 bin 358 çiftten 22 bin 143'ü akraba evliliği yaptı. En fazla akraba evliliğinin yaşandığı kent Şanlıurfa oldu. Şanlıurfa'da 17 bin 566 çiftten 3 bin 236'sı akraba evliliği gerçekleştirdi. En az akraba evliliği ise 9 çift ile Tunceli'de oldu. En fazla akraba evliliğinin gerçekleştiği kentlerde 2 bin 697 çiftle İstanbul ikinci, 1465 çiftle Diyarbakır üçüncü sırada yer aldı.

TUNCELİ’DEN BÜYÜK BAŞARI
İllere göre akraba evliliği verilerinde son yıllarda düşüş yaşayan Tunceli 9 evlilik ile akraba evliliğinin en düşük olduğu iller arasında Doğu Anadolu Bölgesinden yalnızca Tunceli yer aldı.

Meclis’te Diyarbakırlı Bakan için tören düzenlendi Meclis’te Diyarbakırlı Bakan için tören düzenlendi

UZMANI UYARDI
Türkiye’de akraba evliliği oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer ise, “Özellikle Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok fazla akraba evliliğinin olduğunu görmekteyiz. Akraba evliliğine bağlı olarak doğan çocuklarda çok ciddi anlamda zeka geriliği ve metabolik hastalık oranlarının arttığını göstermektedir. Hatta yapılan çalışmalar, akraba evliliğinden doğan bireylerde Alzheimer oranlarının dahi yüksek oranda arttığını göstermektedir” dedi.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik