Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından açıklanan verilere göre en büyük ikinci işgücüne sahip ülke oldu. Peki Diyarbakır Türkiye’de kaçıncı sırada? İşte detayları…

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından açıklanan verilere göre 34 milyonu aşkın işgücü ile Türkiye, Avrupa’nın en büyük ikinci işgücü unvanını taşıyan ülke oldu. Prebly’nin İŞKUR verileri sonucu ortaya çıkardığı istihdam karnesi dikkatleri çekti. İşte ayrıntıları…

Türkiye’de en fazla istihdam gerçekleştiren illerin ve iş açığının da en yoğun olduğu şehirlerin sıralanmış olduğu listeye göre, gelecekte hangi mesleklerin yer alacağı da açıklandı. Buna göre; işverenlerin yabancı dil ve iletişim becerilerine daha fazla değer verdiği de ortaya çıktı. yeniakitcom'da yer alan habere göre Prebly Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu açıklamasında, “Halka açık veriler, Türkiye’deki iş imkanlarına ve şehirlerin istihdam potansiyeline dair önemli ipuçları sunuyor. Çalışanlar veya çalışan adayları, geleceğin mesleklerini, işverenlerin beklentilerini ve Türkiye’nin istihdam rakamları açısından güçlü sektörlerini keşfederek kariyerlerini bu doğrultuda planlayabiliyor. Bu incelememizin, profesyonel yaşamını Türkiye’de sürdüren herkese rehber olmasını diliyoruz” dedi.

İŞKUR YAYIMLADI 1 MİLYONUN ÜZERİNDE İSTİHDAM OLUŞTU
İşsizlik açısından ciddi önem arz eden konu hakkında İŞKUR verileri de ortaya çıktı. Buna göre 2022 yılı içerisinde 1 milyon 395 bin üzeri bir istihdam alanı oluştuğu ve işe yerleştirmeler olduğu belirtildi. Bu rakamın yarıdan fazlası özel sektörde meydana gelirken 17 bin kadarı da kamuda ortaya çıktı. İstanbul ise istihdam listesinde şampiyon il konumunda yer aldı. 

Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde 19 Mayıs kutlaması

TÜİK AÇIKLADI: İŞGÜCÜNE KATILIM ORANINDA DİYARBAKIR EN DÜŞÜK İLLER ARASINDA
105 bine yakın istihdamın gerçekleştiği İstanbul’da, iş açığının da yükseldiği ortaya çıktı. 2.31 milyona yükselirken İstanbul zengin iş imkanları sunarak öne çıkan bir şehir oldu. Şampiyonu takip eden ikinci il başkent Ankara olurken sırasıyla İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Adana, Konya, Mersin, Gaziantep gibi şehirler takip edenler olarak listeye girdi. TÜİK’in 2022’de yayınlamış olduğu veriler çerçevesinde Diyarbakır ve bölge illerin durumu da belli oldu. Buna göre komşu iller Mardin ve Batman işsizlik oranında yüksek seviyelerde yer alırken, işgücüne katılım oranın da Diyarbakır ve Şanlıurfa en düşükler arasında yerini aldı. TÜİK’in yayınlamış olduğu verilere göre de istihdam açısından en yoksul durumda kalan iller Ardahan, Bayburt, Gümüşhane ve Kilis oldu. 

HANGİ SEKTÖRLERDE İSTİHDAM FAZLA?
İstihdamın hangi sektörlerde yoğunlukta olduğunun da ortaya çıktığı listede imalat yüzde 28,5, toptan ve perakende yüzde 21,4 olarak kaydedildi. Türkiye’nin sanayi ve ticaret ülkesi olduğu sonucu ortaya çıkarken Sivişoğlu açıklamasında, “İş açığının en yoğun olduğu sektörlerde de bu kategoriler öne çıkıyor. Öte yandan işverenlerin beklentileri, Türkiye’de en çok istihdam artışının bilgi ve iletişim sektörlerinde olacağını öngörüyor. Dönüşen ekonomi ve gelişen teknoloji, Türkiye’de reel sektörün geleceğin mesleklerine yönelik bakışını da değiştiriyor. Örneğin yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, pazarlama profesyoneli, elektronik mühendisi gibi mesleklerde iş imkanlarının oldukça yoğun olduğu görülürken, Türkiye’de geleceğin meslekleri elektrikli otomobil ustası, büyük veri analisti, siber güvenlik personeli, güneş enerjisi montaj elemanı gibi yeni sektör ve iş alanlarında sıralanıyor” diye konuştu.

İŞVERENLER NASIL ÇALIŞANLARI TERCİH EDİYOR?
İşverenlerin istihdamın artırılması için daha fazla beklenti içerisinde oldukları çalışanların ise yabancı dili olanların yanı sıra genel bilgi, beceri ve iletişimin de iyi olduğu çalışanlar oluyor. Sivişoğlu konuya dair, “İşverenler genel bilgi ve becerilerin yanı sıra yabancı dili de öncelikli kriterler arasında sıralıyor. Bir çalışandan beklenen 10 yetkinlik arasında yüzde 38,6 ile ifade kabiliyeti ve yüzde 13,1 ile yabancı dil öne çıkıyor. Her ölçekten işletme, gelecek planlarını da düşünerek en az bir yabancı dili profesyonel seviyede, akıcı bir biçimde konuşabilen ve yazabilen çalışanlar arıyor. Başka bir ifade ile mesleki yabancı dil yeterliliği, özellikle yüksek okul veya lisans mezunu olan ve karar verici pozisyonlarda çalışacak personeller için tercih sebebine dönüşüyor. 50 dilde 32 binden fazla öğretmeni bir araya getiren ve online İngilizce eğitimi sunan Preply olarak biz de tam bu noktada devreye giriyoruz. Dünyanın dört bir yanından kullanıcımıza yabancı dil öğrenmenin, veya daha spesifik olarak İngilizce günlük konuşmanın sanıldığı kadar zor olmadığını anlatmak için çalışıyoruz. İş İngilizcesine, İngilizce iş mülakatlarına, Çince, Rusça, Arapça gibi Türkiye’nin ticari ilişkilerinin güçlü olduğu ülkelerde konuşulan dilleri öğrenmeyi kolaylaştırıyor, herkesin içindeki yabancı dil konuşma potansiyelini nitelikli öğretmenler ve özel kurslar ile sağlıyoruz” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi