Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde sezonun ilk yerli karpuz hasadı yapıldı. Suruç Ovası'nın bereketli topraklarında yetişen, ince kabuklu ve 15 kiloya kadar ulaşan karpuzlar tarlada 2 ila 3 lira arasında alıcı bulurken, perakende satışta kilosu 5 lirayı buluyor. Ancak üreticiler, bu fiyatlarla maliyeti karşılayamayacaklarını belirtiyor.
“FİYATI 10 LİRA OLURSA BİZİ KURTARIR”
Üretici Bahri Aykıl, yüksek maliyetlerden dert yanarak, "Geçen sene de para etmedi, bu sene de etmiyor. Karpuzun kilosu en az 10 lira olursa bizi kurtarır" ifadelerini kullandı. Aykıl, toplam masraflarının 250-300 bin lira civarında olduğunu belirtti.
Çiftçi Kendi Karpuzunu Satmaya Çalışıyor Kendi ürününü doğrudan halka satmak isteyen üretici Müslüm Coşkun ise, “Fide, tohum, gübre, işçilik derken karpuzun maliyeti çok yüksek. Kilosunun en az 10-15 lira olması lazım ki çiftçi zarar etmesin” dedi.
Maliyetler Fiyatların Üzerinde Üreticiler, emeğin ve maliyetin karşılık bulmadığına dikkat çekerek, bilinçli tüketim ve üretici desteklerinin önemini vurguladı. Bölgedeki çiftçiler çözüm bekliyor.