12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Diyarbakır’da, Ergani ilçesinde bulunan Hilar Mağaraları için, Vali Murat Zorluoğlu, “Ergani ilçemizde bulunan, uygarlık tarihine ışık tutan yaşayanların ve ölülerin şehri Hilar Mağaraları” ifadesini kullandı. Peki, Vali Zorluoğlu’nun yaptığı bu teşbihin sebebi nedir?

Diyarbakır Valisi Açıkladı! Murat Zorluoğlu

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu

ERGANİ’DE BULUNUYOR: TURİSTLER ZİYARET EDİYOR
10 bin yıllık geçmişi bulunan Hilar Mağaraları ve Çayönü Höyüğü, arkeologların, araştırmacıların ve turistlerin ilgisini çekmeye başlarken, aynı zamanda tarihte insanlığın toplu ve düzenli olarak yerleşik hayata geçtikleri ilk bölge olarak dikkat çekiyor.

Ergani Hilar Mağaraları

Hilar Mağaraları

HİLAR MAĞARALARI ADRESİ
Hilar Mağaraları ve Çayönü Höyüğü, Ergani ilçesine 7 kilometre uzaklıkta, Sesverenpınar köyünde bulunuyor.

Hilar Mağaraları-1

ÖLÜLERİN ŞEHRİ
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu’nun, insanlığın 10 bin yıl önce toplu halde yaşamaya başladığı yer için, “Yaşayanların ve ölülerin şehri Hilar Mağaraları” sözleri dikkat çekti.

ergsni hilary

HİLAR MAĞARALARI’IN TARİHİ
İşte Hilar Mağaraları’ın tarihi: Yapılan kazılarda M.Ö. 7500 ile 5500 yılları arasındaki döneme ait kalıntı ve buluntularla bölgede buğday, nohut, mercimek gibi bitkilerin ekilerek, koyun ve keçilerin de evcilleştirilerek avcılıktan yerleşik hayata geçildiği belirtilen Hilar Mağaraları, tarihi ihtişamıyla görenleri cezbediyor.

Diyarbakır’da tarihi ve doğal güzellikler fotoğraflandı Diyarbakır’da tarihi ve doğal güzellikler fotoğraflandı

Sesverenpınar köyü sınırları içerisinde yer alan ve 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescillen Hilar Mağaraları ve yaklaşık 500 metre kuzeyindeki Çayönü tarihi dokusu ve günümüz uygarlığındaki yeri bakımından eşsiz bir değere sahip.

Mağaralar, göçebelikten yerleşik köy yaşantısına, avcılık ve toplayıcılıktan besin üretimine geçilen önemli bir tarihsel döneme şahitlik ediyor.

Neolitik çağa ait eserlerin ortaya çıkarıldığı Hilar Mağaraları, ilk kez toprağı ekip-biçerek tarımsal alanda bir milat oluşturduğu belirtiliyor.

Kemikten yaptıkları kaşık ve çatal görevi gören aletlerin günümüze kadar geldiği bu bölgede, kaya mezarları ve kabartmalar dikkat çekiyor.

Kaya mezarlarının bazılarının ön yüzlerinde kabartmalar yer alırken, kabartmaların bazıları üçlü gruplar halindedir.

Bazılarının dış cephelerinde Roma Eyalet üslubunda kabartmalar yer alırken, kabartmalarda görülen giysilerin İran üslubunda olması, yazılarda Kuzey Suriye Sami yazısı bulunması dikkat çekiyor.

10 bin yıllık geçmişi bulunan Hilar Mağaralarının, eskisi kadar olmasa da ziyaretçileri eksik olmuyor.

Özellikle hafta sonu ziyaretçi akınına uğrayan mağaralar, Diyarbakır ve çevre illerden gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor.

Muhabir: Onurcan GÜLER