Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ABD’li Transatlantic Petroleum şirketi petrol çıkarıp depolayacak. Tclira’nın haberine göre 10 milyon liralık yatırımın yapıldığı belirtilen projede üç adet sondaj kuyusunun açılması planlanmakta. Şirketin ayrıca Sur’daki sondajlarından günlük 80 ton yıllık ise 29 bin ton civarında ham petrol çıkaracağı ifade edilmekte.

DİYARBAKIR’DA ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR RAPORU!

ÇED nedir? ÇED kısaca Çevre Etki Değerlendirmesi olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının resmi internet sitesinde yer almakta. Buna göre belirli bir proje veya gelişmenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç.

Diyarbakır'da dev ekranda derbi heyecanı Diyarbakır'da dev ekranda derbi heyecanı

Sur ilçesinde çıkarılacak petrol içinse ABD’li şirket içinse ÇED gerekli değildir raporunu Valilik şu şekilde duyurdu:

“İlimiz Sur İlçesi, ARİ/TRS/K/M44-B2-1 Nolu Ruhsat, Yenievler Mahallesi Mevkii (Yeniev-4, Yeniev-8 (B.Yeniev-1) İle Yeniev-9 Lokasyonu) 240 Ada 2 Nolu Parsel, 271 Ada 2 Nolu Parsel ve 234 Ada 1 Parsel alanda TRANSATLANTİC PETROLEUM HAM PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA VE ÜRETİM A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Ham Petrol Arama – Çıkarma (Üretim) ve Depolama Faaliyeti” projesine ait, Valiliğimize (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) sunulan nihai proje tanıtım dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme ile ÇED Yönetmeliği’nin 17. Maddesi gereğince; “Ham Petrol Arama – Çıkarma (Üretim) ve Depolama Faaliyeti” projesine Valiliğimizce “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmiştir. İlgililere ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Kaynak: Haber Merkezi